Da li je raskrsnica ulica Izvorski put i Miloša Obilića u Zaječaru bezbedna: Nepregledna i opasna saobraćajnica 1Foto: M.S. / Danas

Na raskrsnici ulica Izvorski put i Miloša Obilića godišnje se dogodi i dvadesetak saobraćajnih nezgoda. Pored toga što raskrsnica nije pregledna, nema ni adekvatne signalizacije, a pored same raskrsnice pre nekoliko godina napravljeno je i igralište za decu. Iz Gradske uprave Zaječar godinama najavljuju izgradnju kružnog toka.

Ova raskrsnica je prava “noćna mora” za Zaječarce. Gotovo da ne prođe mesec, da se na ovoj raskrsnici ne dogodi neka saobraćajna nezgoda – teža ili lakša.

Pre nekoliko godina iz Policijske uprave u Zaječaru, kazali su da su na ovoj raskrsnici pojačane patrole saobraćajne policije kako bi bezbednost učesnika u saobraćaju bila podignuta na još viši nivo, ali da postavljanje saobraćajne signalizacije nije u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ovog puta na našu molbu da nam dostave informaciju koliko se nezgoda dogodilo u protekle dve godine, iz Policijske uprave su kazali, da je zahtev u proceduri, i da još uvek ne mogu da nam daju odgovor na to pitanje.

Da li je raskrsnica ulica Izvorski put i Miloša Obilića u Zaječaru bezbedna: Nepregledna i opasna saobraćajnica 2
Foto: M.S. / Danas

Kada nema odgovora nadležnih, upitali smo Igor Velić iz Bora, inženjera saobraćaja i osnivača i urednika portala za bezbednost saobraćaja “Sigurne staze”, da prokomentarišu bezbednost ove raskrsnice.

On ističe za Danas da delovanje u sistemu bezbednosti saobraćaja preduzima se u skladu sa važećim metodama, pravilima i principima nauke i struke, što se ne može reći za donosioce odluka i kreatore sistema u Gradskoj upravi u Zaječaru.

“Ranjivi učesnici u saobraćaju – deca, pešaci, biciklisti i osobe sa invaliditetom, treba da uživaju posebnu zaštitu u saobraćajnom sistemu i prilikom delovanja u sistemu bezbednosti saobraćaja, njihova bezbednost treba da bude prioritet. Na žalost u dotičnoj ulici i raskrsnici upravo je ugrožena bezbednost ranjivih učesnika u saobraćaju”, objašnjava Velić.

Primera radi, kako Velić kaže, u pomenutoj ulici i raskrsnici nije obeležen pešački prelaz, te su pešaci primorani da prelaze ulice na nebezbedan način ugrožavajući vlastiti život i život svoje dece dok sa druge strane vozače ništa ne obavezaju da prilagode brzinu i propuste pešaka.

Da li je raskrsnica ulica Izvorski put i Miloša Obilića u Zaječaru bezbedna: Nepregledna i opasna saobraćajnica 3
Foto: M.S. / Danas

“Takođe, nedostaju znaci opasnosti koji bi vozače upozorili da imaju opasnost od dece i pešaka. Pored ovih saobraćajnih znaka nemamo ni znak opasnosti koji vozače upozorava na samu raskrsnicu kako bi svoju brzinu prilagodili prolasku kroz raskrsnicu”, ističe on.

Sagovornik Danasa kaže i to da je još jedan problem nepreglednost same raskrsnice.

“U gradskoj sredini se kao najčešći nedostatak puta i putne okoline pojavljuje postojanje nepreglednih ukrštanja, koja nisu na advekatan način obeležena i signalisana postavljanjem odgovarajuće saobraćajne signalizacije i saobraćajne opreme. Ovo za posledicu može imati nepripremljenost vozača na uslove saobraćaja u raskrsnici, odnosno neustupanje prvenstva prolaza ostalim učesnicima u saobraćaju. Iz pomenutih razloga neophodno je postaviti i saobraćajno ogledalo”, dodaje on.

Takođe kako Velić ističe, situaciju dodatno komplikuje i dečije igralište koje se nalazi gotovo na samoj ulici i koje nije adekvatno obezbeđeno. Samim tim donosioci odluka i kreatori sistema u Gradskoj upravi u Zaječaru su stvorili uslove koji mogu dovesti do stradanja dece u saobraćaju.

Da li je raskrsnica ulica Izvorski put i Miloša Obilića u Zaječaru bezbedna: Nepregledna i opasna saobraćajnica 4
Foto: M.S. / Danas

Pitali smo i stanare ovog dela grada šta misle o ovoj raskrsnici, i da li je prema njihovom mišljenju ona bezbedna ili ne.

“Za poslednje dve godine, 20 ili 30 udesa je bilo na ovoj raskrsnici. Glavni problem je to što je ulica koja nema prioritet sada, godinama bila ulica sa prvenstvom prolaza, pa ljudi još uvek ne mogu da se naviknu. Drugi problem je što cela ulica Miloša Obilića nema signalizaciju, bukvalno ne postoji pešački prelaz nigde”, iznosi svoja zapažanja Goran Stanimirović.

Prema njegovim rečima, oni su od Gradske uprave Zaječar tražili postavljanje usporivača brzine, ali su nadležni kazali da je to magistralni put i da je nemoguće uraditi.

“Kada su kazali da to ne može, tražili smo postavljanje znakova za smanjenje brzine, ili upozorenje, ali ni od toga ništa. Godinama obećavaju izgradnju kružnog toka, ali se ništa ne dešava i po tom pitanju”, ističe naš sagovornik.

Lazar Todorović, kaže da je nekoliko puta video posledice saobraćajnih nezgoda, i smatra da je razlog povećanog broja nezgoda to što magistrala prolazi kroz naseljeno mesto, i svi “jure”, velikom brzinom.

Da li je raskrsnica ulica Izvorski put i Miloša Obilića u Zaječaru bezbedna: Nepregledna i opasna saobraćajnica 5
Foto: M.S. / Danas

“Postoji znak “stop”, ali to retko ko poštuje. Što se tiče pešačkih prelaza, cela ulica ih nema, a dobro je što su napravili igralište za decu, ali nije trebalo da bude pored magistralnog puta, pošto je bilo mnogo boljih lokacija za to”, istče on za Danas.

Radnik perionice, koja se nalazi pored sporne raskrsnice, Nikola Petković, kaže da je najveći problem nepreglednost.

“Auto ide iz pravca Velikog Izvora, i mora dosta da izađe do sredine, da vidi da li neko ide iz pravca Negotina. Često se ulicom sa prvenstvom prolaza vozači zalete, a iz sporedne misle da mogu da prođu, i tako dolazi do nezgode”, objašnjava naš sagovornik.

Da li je raskrsnica ulica Izvorski put i Miloša Obilića u Zaječaru bezbedna: Nepregledna i opasna saobraćajnica 6
Foto: M.S. / Danas

Podsećamo, bivši predsednik Skupštine Zaječara, Saša Mirković je 1. septembra 2014. godine, najavio izgradnju kružnog toka na Izvorskom putu.

Takođe, izgradnje kružnog toka ili postavljanje semafora, na ovoj raskrsnici, najavio je i sadašnji gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, 26. aprila 2020. godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari