"Da li je Sokobanja u Sahari?": Sagovornici Danasa o nestanku vode u poznatom turističkom mestu 1Foto: Shutterstock/Dejan Trajković

Nedopustivo je da Sokobanja, kao tursitička destinacija koja stvara deset odsto turističkog prometa u celoj zemlji, nema rešen problem vodosnabdevanja. Sokobanja je jedna od top tri turističke destinacije u Srbiji i strateško opredeljenje i lokalne vlasti, ali i države mora da bude rešenje vodosnabdevanja u dogledno vreme. Jer nije Sokobanja u Sahari nego u delu zemlje gde vode ima – kaže za Danas predsednik Turističke organizacije Sokobanja Ljubinko Milinković, upitan da odgovori na Danasovo pitanje dana – kako komentarišete to što je Sokobanja ostala bez vode usred turističke sezone.

Podsetimo, u ovom turističkom mestu vode nije bilo više dana a nadležne službe su objasnile da je do toga došlo zbog zagađenja reke Moravice.

Miloš Pavlović, funkcioner Narodne stranke, međutim smatra da je problem sa vodosnabdevanjem „još jedan u nizu mnogih dokaza da SNS stranka ne može građanima da obezbedi normalne uslove života, pa tako ni turističkom mestu ne može da obezbedi vodu u jeku sezone“.

– To je klasičan primer upravljanja od strane odličnih stranačkih poslušnika, ali loših i užasnih kadrova koji vode opštinu i upravljaju državnim resursima na način koji svakako nije sa pažnjom dobrog domaćina. Posledice tog upravljanja trpimo svi mi građani – kaže Pavlović.

Na drugoj strani, Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, ističe da ako se radi o nemaru nadležnih, treba insistirati na odgovornosti. On međutim dodaje i da „treba imati i razumevanja“.

– Loši su vremenski uslovi, velika je suša ovih meseci, a gotovo svakog leta imamo problem sa redovnim vodosnabdevanjem. Ako je problem rezultat javašluka nadležnih, te ljude svakako treba pozvati na odgovrnost – navodi prof. Savić.

Milan R. Kovačević, ekonomista, ističe da ne postoji dovoljno informacija o problemima zbog kojih je došlo do prekida sa vodosnabdevanjem.

– U Srbiji generalno postoji problem što nemamo dovoljno informacija. Zbog toga bi stalno trebalo vršiti pristisak na nadležne institucije i tražiti informacije, niko ne krije ono što je dobro, već uvek ono što je loše. Najkritičniji slučaj problema sa vodom postoji u Zrenjaninu, koji traje jako dugo. Izuzetno je važno obezbediti normalno funkcionisanje vodovodne mreže jer se klima menja, a i uredni vodovodi nemaju dovoljno kapaciteta. Zato je bitno rešiti problem vodosnabdevanja svuda, kako se ne bi iznova ponavljali – kaže Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari