Da li je vlast odustala od zrenjaninske fabrike vode? 1Foto: DSS

Nakon dva uzastopna saopštenja koja su zrenjaninskim medijima dostavljena proteklih dana iz Fabrike vode doo, u kojima se apeluje da je pogon spreman za rad ali da gradska vlast izbegava sastanak sa njihovim menadžmentom i da JKP “Vodovod i kanalizacija” ne sarađuje, ovaj pogon otvorio je vrata i predstavnicima opozicije.

U spotu koji je emitovao SSP, novi direktor zrenjaninske Fabrike vode Aleksandar Savin tvrdi da su u potpunosti spremni da prečišćavaju vodu i distribuiraju je građanima.

Ista uveravanja izneo je i u razgovoru sa predstavnicima gradskog odbora DSS, koji prikuplja potpise građana za peticiju kojom se traži raskid ugovora između grada i privatnog konzorcijuma.

– Način rešavanja vodosnabevanja u Zrenjaninu, koji je nametnula ondašnja i sadašnja lokalna vlast uz podršku Vlade RS, u ćorsokaku je. Fabrika ne isporučuje prečišćenu vodu od decembra, kada se desila eksplozija a pogoni stoje i propadaju zbog nerada. Nakon izjave Predsednika Srbije da je sve u vezi sa projektom vodoprečišćavanja u Zrenjaninu „ozbiljan kriminal“, prekinuta je gotovo svaka komunikacija gradske vlasti i Vodovoda sa fabrikom. To svakako nije dobro, komunikacije nema a građani trpe i kupuju flaširanu vodu a paradoksalno je da oni koji su „doveli“ ovog investitora sada okreću glavu i peru ruke. Direktor Savin tvrdi da Fabrika može brzo da obnovi isporuku vode, ali i da bi za uspešan rad u narednim godinama bila neophodna izmena projekta, odnosno tehnologije. Za stabilizaciju pritiska,  bolji kvalitet vode i smanjenje  otpadne vode, potrebno je još preko million evra. Odakle više i dokle više, jedino rešenje je, po nama, regionalni vodovod – pita Zoran Sandić, predsednik GO DSS.

Zbog mnogobrojnih propusta u načinu realizacije projekta izgradnje prečistača vode, koji je registrovan kao Fabrika vode doo sa sedištem u Beogradu, Udruženje Građanski preokret podnelo je krivične prijave tužilaštvu a pre godinu dana u okviru istrage po službenoj dužnosti privođeni su tadašnji većinski vlasnici i bivši direktori, koji su učestvovali u sklapanju posla.

Postupak je i dalje u toku.

– Gde je tužilaštvo da reši taj problem, ako je i sam predsednik izjavio da sumnja na kriminalne radnje. Pitam i gde je struka da se jednom kako treba reši problem sa fabrikom. Građani za sve ovo vreme troše ogromne svote novca da bi kupovali vodu. Podsećam, prema rezultatima monitoringa stručne komisije “Vodovoda” Fabrika vode nije ispunila nijednu od 34 tačke iz ugovora, konstatovano je da je njen rad nestabilan i da ugrožava vodosnabdevanje i kanalizaciju. Neko za to mora da odgovara – kaže Dušan Kokot iz Građanskog preokreta.

I zrenjaninske demokrate insistiraju da se odgovorna lica privedu pravdi jer su, kako kažu, višestruko oštetila ne samo budžet davanjem subvencija privatnoj firmi, nego su nanela direktnu štetu građanima.

– Najveća prevara u istoriji Zrenjanina i dalje traje, iako je svima jasno da fabrika vode neće proraditi. Usprkos brojnim najavama da će odgvorni biti sankcionisani I da će se u rešavanje problema ponovo uključiti Vlada Srbije, pa i sam Vučić, podnete krivične prijave i dalje stoje na sigurnom a Zrenjaninci kupuju vodu u prodavnicama. Gradska vlast nije preuzela odgovornost niti pomogla građanima iako su nas, koliko juče, uveravali da je sa fabrikom sve u redu – kaže poverenica GO DS Alisa Kockar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari