Da li nam novi podsoj korona virusa Eris vraća maske na lica i držanje distance 1foto EPA-EFE/MARKO ĐOKOVIĆ

Nova varijanta korona virusa stigla je u Srbiju. Institut za javno zdravlje Vojvodine saopštio je juče da je potvrđeno prisustvo podvarijante soja omikrona korona virusa EG.5 (Eris) na teritoriji Južnobačkog okruga. Pre tri dana novi podsojevi omikrona detektovani su i u Crnoj Gori.

Koliko god ova vest zvučala potencijalno strašno zbog pređašnjeg iskusva u tek utihnuloj pandemiji kovida, dr Žarko Ranković, profesor infektologije u penziji, kaže za Danas da nema mesta panici, ali oprezu – da.

– Prema poznatim informacijama o podsoju omikrona EG.5, on ne bi trebalo da daje težu kliničku sliku kovida. Od simptoma mogu da se jave povišena telesna temperatura, gubitak čula ukusa i mirisa, bol u grlu, kašalj, umor, curenje iz nosa. Ti simptomi su slični kao kod blage respiratorne infekcije. Ipak, savet građanima koji boluju od hroničnih bolesti ili koji spadaju u stariju populaciju jeste da se jave svojim lekarima na pojavu tih simptoma – kaže prof. dr Ranković.

Prema njegovim rečima, u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja primenjuje se protokol lečenja predviđen za tu vrstu infekcije.

– Jedini značaj koji taj podsoj ima za građane je njegova brzina širenja. Utvrđeno je da se malo brže širi od dosadašnjih podvarijanti. Sa druge strane, ušli smo u period kada se javljaju druge respiratorne infekcije. Deca su pošla u školu, završili su se godišnji odmori. Sledi i hladnije vreme kada će veći broj ljudi provoditi u zatvorenim prostorijama. Zbog toga je bitno da se koliko god možemo zaštitimo od kapljičnih infekcija, a samim tim i od korona virusa – naveo je naš sagovornik.

On je podsetio da svi građani Srbije već znaju kako to da čine iz iskustva u protekle tri godine.

– Potrebno je često pranje ruku, držanje distance, provetravanje prostorija i – nošenje maski u zatvorenim prostorima, posebno javnom prevozu. To mogu da budu i one obične hirurške i ne bi trebalo da bežimo od toga ili da nas bude sramota jer niko u našem okruženju ne nosi masku – savetuje sagovornik Danasa.

Prof. dr Ranković dodaje da je kovid sistemska bolest, što znači da virus može da „napadne“ bilo koji organ ili sistem organa u telu.

– To znači da bi i ovaj podsoj omikrona mogao da bude odgovoran za pojavu takozvanog postkovida, stanja posle preležane infekcije koje mogu da karakterišu tegobe karakteristične za organ koji je bio „napadnut“ virusom, umor, glavobolja i drugi simptomi. Bitno je da mlade osobe posle preležane bolesti ne rade fizički teške poslove zbog opasnosti od miokarditisa, odnosno upale srčanog mišića – objašnjava on.

Kako taj stručnjak dodaje, korona virus nikada nije napustio tle Srbije i normalno je da nam stižu nove varijante jer virus stalno mutira.

naučnici kovid 19 virus korona
Foto: EPA-EFE/Francisco Guasco

U ovom času nema zvaničnog uputstva kako da se građani ponašaju s obzirom na to da je juče potvrđeno prisustvo podsoja EG.5 u Srbiji.

Istovremeno, kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine, „Centar za virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine je identifikovao prisustvo ove varijante korone analizom genoma virusa SARS-CoV-2 metodom sekvencioniranja nove generacije, iz uzorka biološkog materijala obezbeđenog 30.08.2023. godine, u okviru rutinskog nadzora nad kovidom“.

Svetska zdravstvena organizacija SZO ranije je ukazala da EG.5 podvarijanta ne predstavlja veliku opasnost po javno zdravlje i da nema dokaza da izaziva teže oblike bolesti u poređenju sa drugim sojevima koji cirkulišu u ovom trenutku.

Prema navodima SZO, Eris je prvi put registrovan u februaru i od tada je broj zaraženih ovom podvarijantom konstantno rastao.
Kako je obajvljeno, a prof. dr Ranković potvrdio, simptomi kovida izazvanim EG.5 su temperatura, kašalj koji ne prestaje, promene čula ukusa i mirisa, umor, curenje iz nosa, bol u grlu.

A prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” u Srbiji je 686 potvrđenih slučajeva korona virusa, a testirano je 4.705 osoba. Novi presek stanja biće objavljen 7. septembra.

Da li nam novi podsoj korona virusa Eris vraća maske na lica i držanje distance 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari