Da li nam preti nestašica antibiotika tokom zimske epidemije respiratornih infekcija? 1Foto: Shutterstock/VonaUA

Evropska komisija i agencije EU za lekove su danas preporučile mere za sprečavanje nestašice ključnih antibiotika za lečenje respiratornih infekcija tokom predstojeće zime.

Preporuke su u skladu sa procesom razvoja liste kritičnih lekova EU, navela je Evropska komsija i dodala da će, u saradnji s članicama, preduzeti operativne prateće akcije, uključujući mogućnost zajedničkih nabavki.

U cilju bolje pripremljenosti za zimsku sezonu respiratornih infekcija, preporučeni su povećanje proizvodnje ključnih antibiotika, praćenje ponude i tražnje i ukazivanje građanima na nužnost oprezne upotrebe tih lekova.

Komsija je saopštila da podaci pokazuju da će ponuda antibiotika za lečenje respiratornih infekcija tokom zime biti na nivou tražnje, ako tražnja bude kao prosečna prethodnih godina.

Navodi se da kompanije treba pravovremeno da obezbede dovoljan kapacitet za povećanje proizvodnje pred jesen i zimu, i da nema potrebe za preteranim poručivanjem i skladištenjem lekova.

Komisija je istakla da antibiotici treba da se koriste „mudro“ da bi se očuvala njihova efikasnost i izbegla otpornost na antimikrobne lekove. U tome je ključna uloga zdravstvenih radnika i da antibiotici treba da se prepisuju samo za bakterijske infekcije.

Evropska komesarka za zdravstvo i bezbednost hrane Stela Kirijakides rekla je da je dostupnost lekova ključna komponenta Evropske zdravstvene unije.

„Važno je da sada preduzmemo mere da se pripremimo uoči zime i obezbedimo da se izbegne potencijalna nestašica antibiotika“, istakla je evropska komesarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari