Da li stariji od 65 treba da prime vakcinu protiv malih boginja? 1Foto: N1

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dao je preporuku da stariji od 65 godina prime bar jednu dozu vakcine protiv morbila. Da li će slična preporuka zaživeti i u Srbiji, znaće se nakon sledeće sednice Nacionalnog tela za imunizaciju (NITAG), na kome se će se po rečima člana ovog tela imunologa prof. dr Dušana Popadića o tome razgovarati.

Prof. Popadić je za Euronews potvrdio da će se o ovome raspravljati uskoro.

Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović međutim smatra da za takvom merom nema potrebe i da sva energija treba da bude usmerena na vakcinaciju dece jer su oni najugroženija kategorija i kod njih su i najčešće komplikacije.

– U Americi je vakcinacija počela 1963. godine i oni su tada obuhvatili i starije generacije odnosno sve rođene od 1958. godine. Na drugoj strani, kod nas je vakcinacija počela 1970. godine i ako bismo se vodili logikom CDC, onda bi trebalo da vakcinu prime svi stariji od 52 godine. Međutim, treba uzeti u obzir specifičnosti ovog područja. Generacije rođene pre 70-ih su u ogromnom procentu prirodno prokužene. Procenjuje se da je do desete godine prirodnom infekcijom zaštitu steklo 90 odsto stanovništva – kaže prof. dr Radovanović.

On ističe da sva energija treba da bude usmerena na decu do pet godina jer su u ovoj grupi i najčešće teške komplikacije usled bolesti.

– Bojim se da bi se preporukom da se vakcinišu i stariji od 65 nepotrebno rasuli i energija i resursi na dva fronta – kaže Danasov sagovornik.

Upitan da li stariji građani treba da proveravaju svoj vakcinalni status ili da li imaju antitela, prof. Radovanović kaže da za tim nema potrebe.

– Rizik je izuzetno mali. Za muškarce starije od 50 godina bolje bi bilo da kontrolišu da li imaju rak debelog creva. Žene bi trebalo da idu na redovne ginekološke preglede – napominje prof. dr Radovanović.

On zaključuje da se mora prekinuti primarni lanac zaražavanja.

– Morbile se prevashodno šire među decom u kolektivima. Mi treba da delujemo na taj prvi krug zaražavanja – zaključuje prof. dr Radovanović.

Stariji treba prime vakcinu

Na drugoj strani, postoje lekari koji podržavaju vakcinaciju starijih.

Pedijatar, imunolog Nevenka Raketić rekla je za Euronews da su u epidemiji malih boginja osim dece ugrožene i starije osobe koje imaju oslabljen imuniski sistem zbog godina.

– Mi nemamo zvanične preporuke što se tiče vakcinacije odraslih. Ulazila sam u preporuke CDC i oni preporučuju za starije od 65 godine jednu do dve doze MMR vakcine. Lično mislim da stariji od 65 godina treba da se vakcinišu. Ja sam svog oca vakcinisala. Ne bi bilo loše da se uradi Igg na morbile, a to rade sve laboratorije. Starije osobe uvek imaju prateće hronične bolesti koje im prave problem. Mi još uvek nemamo zvaničnu preporuku za vakcinaciju odraslih, naglasila je ona.

S druge strane, virusolog Ana Gligić rekla je za Euronews da svaka preporuka, pa i preporuka za vakcinaciju starijih od 65 godina, treba da bude zasnovana na naučnim saznanjima, a da u Srbiji nema istraživanja koliko je starija populacija imuna na virus morbila. Zbog toga smatra da bi trebalo da se urade analize na reprezentativnom uzorku na prisustvo antitela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari