Infektolog Delić: Za nizak obuhvat vakcinacije MMR vakcinom krive i društvene mreže i lekari  1foto FoNet/Zoran Mrđa

Infektolog Dragan Delić ocenio je danas da za činjenicu da je u prvih devet meseci 2022. godine vakcinom protiv morbila, zaušaka i rubele (MMR) vakcinisano 58,4 odsto dece u Srbiji nisu krive samo društvene mreže, već i lekari.

 

„Plaćamo cenu defanzivnog stava lekara. Oni ne odvajaju vreme za edukaciju stanovništva, a ako lekari ne edukuju građane, onda se oni edukuju sami, od usta do usta ili po društvenim mrežama, koje su pune naučno neutemeljenih, neproverenih i opasnih stavova“, rekao je Delić za Večernje novosti.

Dodao je da krivicu snose i oni lekari kojima to nije uža specijalnost, a „sebi su dozvolili da komentarišu navodnu opasnost od vakcinacije“, ističući da je autizam odbačen kao komplikacija koju mogu da izazovu vakcine.

„To je naučno dokazano, pa ipak i dalje se šire neproverene glasine. Japanci su upravo zbog toga na 12 godina obustavili imunizaciju MMR vakcinom. Posledica je bila: 2.000 smrti dece zbog morbila, oko 4.000 je imalo teške komplikacije, a broj slučajeva autizma se udvostručio“, istakao je Delić.

Kako je naveo, nizak obuhvat vakcinacije otvara prostor za virus, dodajući da je poslednja epidemija morbila, koja je bila pre korona virusa, odnela 15 života.

„Ovo je ozbiljna i opasna bolest, koja se brzo prenosi. Jedna osoba može da zarazi i do 15 nezaštićenih, odnosno onih koji ili nisu vakcinisani ili nisu preležali morbile“, kazao je on.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, u 2021. godini vakcinisano je ukupno 74,8 odsto dece, dok je ove godine, u prvih devet meseci vakcinisano nešto više od polovine na nivou cele Srbije, a najmanje u Novom Sadu, gde je manje od četvrtine dece primilo MMR vakcinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari