Da li su građani Majdanpeka i Donjeg Milanovca osetili jučerašnji zemljotres 1Foto: J. B. K.

Donji Milanovac i Majdanpek su u sredu, 8. februara, bili u svim vestima na portalima koji su preneli informaciju o zemljotresima. Najpre u Donjem Milanovcu u 10,04, a potom i u Majdanpeku u 10,36 sati. Majdanpečani i Donjomilanovčani su za zemljotres saznali na internetu i televiziji ili od svojih rođaka i poznanika iz drugih krajeva koji su ih pozvali da provere kako su.

Kada živite pored rudnika za vas su podrhtavanja tla kao posledica miniranja svakodnevica.

Možda je to i razlog što na zemljotres koji je u sredu, 8. februara u 10,36 sati jačine 1,7 stepeni po Rihteru, pogodio Majdanpek, stanovnici ovog rudarskog grada nisu reagovali.

Najčešći odgovor na naše pitanje o zemljotresu bio je da ga nisu osetili da su za podrhtavanje tla saznali na internetu ili televiziji.

Da li su građani Majdanpeka i Donjeg Milanovca osetili jučerašnji zemljotres 2
Foto: FreeImages

„Da nisam pročitao na društvenim mrežama ne bih ni znao za zemljotres“, „Saznala sam sinoć od drugarice“, „Čula sam od kume koja me je telefonom pozvala“, „Pročitao sam na interentu“, odgovori su koje smo dan po zemljotresu dobijali od Majdanpečana.

Kažu i da su zbog miniranja navikli na podrhtavanje tla. Jedna starija Majdanpečanka kaže nam i da su miniranja sada drugačija.

-Nekada su mi se tresli prozori, a sada ne podrhtava ništa, ali se čuje jače, glasnije u vreme miniranja – kaže naša sagovornica.

Da se detonacije čuju i van Majdanpeka potvrdila nam je jedna meštanka Blizne, sela nadomak Majdanpeka.

-Mislili smo da je grmljavina, a u stvari su to detonacije od miniranja – reče stanovnica ovog sela u kome se jučerašnji zemljotres nije osetio.

Tih dva stepena po Rihteru nisu osetili juče u 10,04 ni stanovnici Donjeg Milanovca.

Saznali smo za zemljotres kada smo to pročitali na informativnim portalima, u Milanovcu se nije osetio – rekoše nam Donjomilanovčani.

I oni, kao im komšije Majdanpečani kažu da bi sigurno, da je zemljotres bio jačih razmera, to osetili.

Ovako, zahvaljujući internetu, saznaše da je u sredu prepodne, u razmaku od tridesetak minuta, u njihovim mestima registrovano podrhtavanje tla koje je više uplašilo rođake i prijatelje van Majdanpeka i Donjeg Milanovca nego tamošnje meštane.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari