Da li u Srbiji postoje "američke vojne bio - laboratorije" 1Foto: Jugmedia

Ne postoje u Nišu biološke labratorije, ni javne ni tajne, izuzev u mašti onih kojima je potrebna pažnja i senzacionalizam, kategoričan je dr Dragan Milić, prodekan za međunarodnu saradnju niškog Medicinskog fakulteta, nakon spekulacija da se u Srbiji nalaze četiri „američke vojne bio- laboratorije“, u kojima bi „moglo da se proizvodi biološko oružje“, od kojih je jedna na tom fakultetu.

Pojedine javne ličnosti iz regiona, kao i desničarske političke organizacije u predizbornoj kampanji i deo javnosti u Srbiji ovih dana tvrdi ili nagađa da se ovakve laboratorije navodno nalaze, osim na niškom Medicinskom fakultetu, i u beogradskom Institutu za virusologiju, vakcine i serume Torlak, kraljevačkom Veterinarskom specijalističkom institutu i u Novom Sadu.

Takvim optužbama i insinuacijama prethodile su tvrdnje portparola kineskog Ministarstva inostranih poslova Džao Liđijena da SAD „kontolišu 335 ovakvih laboratorija u 30 zemalja“, koje je pratio zahtev Kine da SAD „obelodane sve informacije vezane za rad bio- laboratorija u Ukrajini“.

Dr Dragan Milić: Donacija američke vojske pomaže najbolesnijima

Dr Milić, koji je i direktor niške Klinike za kardiohirurgiju i predsednik Kluba srpsko- američkog prijateljstva, precizira da su američka vojska i ambasada SAD u Srbiji donirale izuzetno vrednu opremu za laboratorije na Medicinskom fakultetu i klinici na čijem je čelu, ali da nipošto nije reč ni o kakvim bio- laboratorija.

Vojska i ambasada SAD donirale su i drugu vrednu opremu za Univerzitetski klinički centar ili druge institucije u Nišu, a sve donacije su bile javne i transparentne, pa između ostalog i medijski najavljene i ispraćene.

Da li u Srbiji postoje "američke vojne bio - laboratorije" 2
Dr Dragan Milić i pripadnici američke vojske: Foto Z. Miladinović/Danas

„Sva ta donirana oprema i rekonstuisani objekti u Nišu vredni su tri do četiri miliona dolara. Možemo samo da kažemo- hvala našim američkim prijateljima na pomoći koja je pomogla pre svega onima kojima je najpotrebnija, odnosno bolesnima od najtežih bolesti“, kazao je Milić.

Dr Milić za Danas precizira da su Vojska SAD, odnosno njena Evropska komanda, i ambasada SAD u Srbiji u poslednjih nekoliko godina donirale opremu vrednu pola miliona evra za genetsku laboratoriju na Medicinskom fakultetu, u kojoj će se raditi ispitivanja i tipizacija kancera kod bolesnika sa različitim vrstama tumora, kao i ispitivanje naslednih bolesti.

Klinika za kardiohirurgiju dobila je opremu za serološku i PCR laboratoriju, koja je bitna i u vreme epidemije korona virusa, kao i za hiruršku salu i odeljenje intenzivne nege, vrednu više od milion evra. Takvom opremom je „pregledano i spaseno na hiljade života Nišlija i građana jugoistočne Srbije“, kaže on.

Prema njegovim rečima, vojska i ambasada su donirali zaštitnu opremu tokom pandemije korona virusa vrednu „više desetina hiljada dolara“.

Njihovim donacijama od „nekoliko stotina hiljada dolara“ renoviran je deo u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti u Gornjoj Toponici, u kojem će biti smešteno odeljenje za bolesti zavisnosti.

Uz pomoć donacije od „više stotina hiljada dolara“ renoviran je niški Gerijatrijski centar.

Započela je rekonstrukcija zgrade niške socijalne ustanove „Mara“ vredna oko pola miliona dinara.

Finansijska podrška je stigla i do drugih opština Nišavskog okruga, pa je za renoviranje škole u Svrljigu izdvojeno oko 500.000 dolara, kaže on.

Milanko Šekler: Nema stručnjaka koji bi pomogli proizvodnju biološkog oružja

I Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog sa Veterinarskog specijalističkiog instituta u Kraljevu, kategorički je negirao da se u toj ustanovi  nalazi američka bio- laboratorija, dodajući da je pominjanje njegovog imena u vezi sa takvim laboratorijama- “idiotluk”.

Da li u Srbiji postoje "američke vojne bio - laboratorije" 3
Milanko Šekler: Foto N1

Na pitanje novinara Sputnjika da li se u tim laboratorijama može razvijati biološko oružje, Šekler je rekao da je „sve moguće zloupotrebiti, ali da to ne objašnjava nagađanja oko bio- laboratorija u Srbiji“.

On je naglasio da je uveren da u Srbiji “nema ljudi koji bi pristali da učestvuju u proizvodnji biološkog oružja”, a da “teško može da poveruje da bi iko mogao da ponudi nekom našem naučniku da razvija ovakvo oružje”.

Tamara Milenković Kerković: Ko je ugrozio bezbednost države i naroda zarad stranog vojnog interesa?

Potpredsednica Pokreta Dveri Tamara Milenković Kerković, koja je i profesorka na niškom Univerzitetu, međutim, smatra da odgovore na pitanje „da li postoje američke bio- laboratorije u Srbiji” treba „odmah“ da daju predsednik Aleksandar Vučić, premijeka Ana Brnabić i resorni ministri.

Izuzetno je važno, smatra ona, da se zna „ko je i kada u ime države Srbije potpisao ugovor za otvaranje ovih bio-laboratorija, jesu li one deo vojnog programa potpisanog sa američkom vojskom i da li saznanja o tome imaju članovi Kriznog štaba Branislav Tiodorović, Predrag Kon i Darija Kisić Tepavčević“.

Da li u Srbiji postoje "američke vojne bio - laboratorije" 4
Tamara Milenković Kerković: Foto Dveri

Bitan je, dodaje, i odgovor na pitanje „da li je otvaranje ovih laboratorija u skladu sa Konvencijom o biloškom naoružanju i u skladu sa vojnom neutralnošću Republike Srbije“.

„Ovakve laboratorije predstavljaju opasnost za živote ogromnog broja ljudi. Na osnovu izjave kineskih zvaničnika koji su nedavno objavljeni na sajtu kineske ambasade u SAD jasno je da se Srbija nalazi na mapi zemalja u kojima se, uključujući Ukrajinu i Gruziju, one nalaze. Ko je ugrozio bezbednost države i srpskog naroda u ime stranog vojnog interesa?“, kaže Milenković- Kerković.

Tvrdnje i spekulacije o ovakvim laboratorijama intenzivirane nakon napada Rusije na Ukrajinu

Tvrdnje o američkim vojnim bio – laboratorijama širom sveta intenzivirale su se nakon oružanog napada Ruske Federacije na Ukrajinu, ali se i sada i ranije uglavnom „nude činjenice“ za teritoriju „uz rusku granicu“.

Rusko Ministarstvo odbrane nedavno je saopštilo da „postoje čvrsti dokazi o vojno – biološkom programu koji je razvijen u Ukrajini, a finansiran od strane SAD“.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je pre nepune dve godine kazao da se “američke biološke laboratorije, stvorene pod okriljem Pentagona, nalaze duž ruskih granica”, dodajući i da ih SAD “otvaraju po celom svetu, između ostalog i na prostoru bivših sovjetskih zemalja”.

Prvi put je na “postojanje bio – laboratorija” pored ruskih granica upozorio predsednik Rusije Vladimir Putin, u oktobru 2017. godine.

 

Prozivka medija, koji ćutanjem “ugrožavaju živote građana i krše Ustav”

Tamara Milenković Kerković je prozvala medije, ocenjujući da je „čudno“ što se ne bave vestima o tome da “ove laboratorije, uz saglasnost aktuelne vlasti, postoje i u Srbiji”.

„Sve medije pozivamo da se uključe u istraživanje ovog pitanja. U suprotnom biće saučesnici ove i prošle vlasti u ugrožavanju bezbednosti i života građana Srbije i u kršenju Ustava“, kaže ona.

 

 Zahvalnost na fasadi i u opercionom bloku

U znak zahvalnosti za američke donacije, na Klinici za kardiohirurgiju nalazi se spomen ploča sa porukom zahvalnosti „američkom narodu, američkoj vladi, a pre svega američkoj vojsci za donaciju u opremi koja će služiti za lečenje pacijenata klinike“.

Nepoznata osoba je jednom na nju bacila balon sa bojom, a niška humanitarka Marina Adamović pokrenula onlajn peticiju sa zahtevom da se ploča ukloni, ali to nije naišlo na veću podršku.

Nakon što je klinika sredinom 2018. godine od američke vojske dobila opremu od 400.000 evra, koja će, kako je tada rečeno, povećati broj operacija sa 250 na više od 700 godišnje, te eliminisati liste čekanja, njen operacioni blok je nazvan po predsedniku SAD Tomasu Vudro Vilsonu.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari