Da se ne ubija duh grada 1

Grad su ljudi. Grad čine, podižu i njime upravljaju ljudi. Samo kakvi?

Da se ja pitam gradom bi upravljali pristojni, obrazovani i kulturni. Ako se nekome čini da je to malo, vara se. U te tri reči sadržano je sve.

Obrazovani upravljači gradom znali bi da cene domaće snage u svim oblastima i znali bi da u našoj sredini ima izuzetno pouzdanih, kreativnih i vrednih ljudi. Na njih bi se oslonili, njih bi pitali a onda pristojno saslušali, i uvažili njihove stručne argumente.

Sadašnji upravljači gradom su izgleda neki neostvareni i osvetoljubivi ljudi. Povlađuju najgorem ukusu jer, očigledno, nemaju bolji. Neki od njih su izgleda tek počeli da putuju po svetu pa im se dopada po nešto što tamo vide, a onda to što su negde videli, presađuju u Beograd bez javnog dogovora i stručno verifikovanog plana. To se odnosi, kako na urbanizam tako i na neke grane umetnosti.

Dakle, da se ja pitam ne bi bilo uvezene gradske estetike, betona, ružnih doniranih spomenika. Kod nas podižu spomenike koji, ne samo značenjem nego i stilski, pripadaju 19 veku. Lepe delove starog Beograda polivaju betonom, tako da sve više liči na ružnu periferiju nekih udaljenih prestonica. Cvetni trg je, pored drugih, jedan od primera: danas on više nema duh ovog grada. Samo mrtva bela mrlja.

Oni koji rukovode gradom bi morali da se u potpunosti oslanjaju na profesiju i znanje. Beograd bi trebalo da vode najbolji stručnjaci u svojim oblastima. Što se kulture tiče, političari bi trebalo da shvate da je kultura vitalni, jedan od najvažnijih delova života velikog grada. Neki koji su prethodno rukovodili gradom sada se kaju što to nisu razumeli na vreme.

U svakoj komponenti – Beograd je naš grad, pa i grad naših domaćih umetnika. Da se ja pitam njima bi bili obezbeđeni uslovi i podsticaji za rad. Pored Filmskog centra imali bismo i Centar za muziku, Centar za knjigu… bilo bi rešeno pitanje samostalnih umetnika. Naravno, gradu je potrebna i koncertna dvorana. Ali ona mora biti dom svih dobrih muzičkih programa ovog grada otvorena za sve orkestre i ansamble koji ovde rade sa ogromnom snagom i entuzijazmom.

O svemu ovome konačnu reč bi trebalo da imaju građani, oni koji, da ne zaboravimo, i pune gradski budžet.

Autorka je kompozitorka

Pripremila: M. Stanojević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari