"Da se zna": Ugljanin uporedio LGBT osobe sa “feleričnom stokom” 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Ugljanin indirektno je uporedio LGBT+ ljude sa „feleričnom stokom“, saopštilo je Udruženje “Da se zna”.

Kako je navedeno na fejsbuk profilu ove nevladine organizacije, Ugljanin je ispričao priču koju je navodno čuo od zemljoradnika – da se krava koja „naskače“ na kravu prodaje po nižoj ceni, jer takvu kravu „niko ne želi da kupi“.

“Ovakva poređenja su apsolutno neprihvatljiva u javnoj sferi, budući da dehumanizuju kvir osobe, svode njihov identitet na seksualni čin, i što je najopasnije – maltene negiraju jednakost svih građana/ki pred zakonom, koja je garantovana i najvišim pravnim aktom – Ustavom Republike Srbije”, navode iz “Da se zna”.

Kako dodaju, posebno je zabrinjavajuće da ovakva izjava dolazi od strane kandidata za narodnog poslanika,” a takođe je apsurdno da LGBT+ osobe svrstava u građane/ke drugog reda predsednik manjinske stranke sandžačkih Bošnjaka, koji i sami u Srbiji neretko doživljavaju neravnopravan tretman”.

Pravni tim “Da se zna!” pažljivo će analizirati ovaj slučaj, a o narednim koracima će obavestiti javnost nakon što ih budu preduzeli.

Iz Beograd prajda su na svom Instagram profilu ukazali da Ugljaninova izjava nije samo dekriminišuća prema svakoj LGBTI+ osobi, već i dehumanizujuća i kao tkava treba da bude sankcionisana, a osudstvo osude drugih političkih aktera i akterki pokazuje koliko je dostojanstvo LGBTI+ osoba u Srbiji u fokusu političarima i političarkama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari