Irig će, po svoj prilici, biti prva opština u našoj zemlji u kojoj će se, ako sva ispitivanja budu pozitivna, električna energija dobijati uz pomoć vetra. Ovo se čulo na radnom skupu kojem je domaćin bio predsednik opštine Irig Radovan Ercegovac sa saradnicima, a na kome su prisustvovali potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Branislava Belić, zamenik pokrajinskog sekretara za energetiku i mineralne sirovine Tomislav Papić, kao i predstavnici hrvatske firme za proizvodnju električne energije „adria wind power“ – direktor Tonči Panza i profesor Rajko Bojčić.

Irig će, po svoj prilici, biti prva opština u našoj zemlji u kojoj će se, ako sva ispitivanja budu pozitivna, električna energija dobijati uz pomoć vetra. Ovo se čulo na radnom skupu kojem je domaćin bio predsednik opštine Irig Radovan Ercegovac sa saradnicima, a na kome su prisustvovali potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Branislava Belić, zamenik pokrajinskog sekretara za energetiku i mineralne sirovine Tomislav Papić, kao i predstavnici hrvatske firme za proizvodnju električne energije „adria wind power“ – direktor Tonči Panza i profesor Rajko Bojčić. Njihova namera je da ovde bude postavljen vetro-park sa najmanje deset vetrenjača, a ulaganja u svaku vetrenjaču pojedinačno iznosiće oko milion evra.
Najverovatnije da će biti izgrađeno, barem prema prvim pokazateljima, 15 vetro-agregata. Pokrajina je izuzetno zainteresovana za ovakav vid ulaganja, kako stranog, tako i domaćeg kapitala, a to se odnosi i na državu Srbiju. Stoga će se, pored Iriga, kao i u vlasinskom kraju, ispitivati da li vredi podizati vetro-agregate u severnom Banatu. Na potezu Kasarne, tik uz put Irig – Neradin, podignut je pedesetometarski stub za merenje smera, brzine i jačine vetra. Zapravo, kako je obavestio Tonči Panza, reč je o laboratorijsko-informativnoj stanici, koja će ovde prikupljati podatke 365 dana. U tom periodu neophodno je da merni stub „odradi“ 2.000 do 2.400 radnih sati, odnosno, sto dana na maksimalnoj snazi, uz saznanje koliko je to kilovat-časova energije. Ukoliko svi rezultati zadovolje, tada će se ići na montažu vetro-agregata, po mogućstvu onih velike snage, pojedinačno 2,5 megavata. Inače, za Irig je predviđeno postavljanje minimalno 40 megavata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari