Dačić: Đoković nosilac diplomatskog pasoša, politika pobedila nad sportom 1foto EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić potvrdio je danas za RTS da je najbolji teniser sveta Novak Đoković nosilac diplomatskog pasoša Srbije koji je, kako je rekao, „odavno dobio“, a komentarišući sudski epilog Đokovićeve žalbe ocenio je da je „odluka Australije pobeda politike nad sportom“.

Dačić je rekao da svaka zemlja ima pravo da donosi arbitrarne i diskrecione odluke, ali da je problem u tome što su oni Đokovića pozvali da dođe na Australijan open, dali mu izuzeće a onda se ponašali „na izuzetno ponižavajući i odvratan način“.

„Uz dužno poštovanje australijskoj nezavisnosti, Novak Đoković je nosilac diplomatskog pasoša naše zemlje, on je to odavno dobio. Obično imate pravo da nekoga vratite – pa vraćate sitne kriminalce, ili mafijaše, političke disidente koji prete režimu. Kakva je pretnja bio Novak Đoković“, zapitao je Dačić.

Odgovarajući na pitanje da li je država mogla još nešto da uradi kako bi pomogla Đokoviću, Dačić je rekao da je premijerka razgovarala sa svojim kolegom i kao i ministarkom spoljnih poslova Australije, a da se i predsednik Srbije više puta oglašavao tim povodom.

„Objektivno, sve je to bilo u funkciji unutrašnje političke borbe u Australiji, i to je veoma nekorektan potez australijskih vlasti“, ocenio je Dačić i poručio je da je Đoković „ikona u Srbiji“ i da ga ne vidi kao vođu antivakserskog pokreta.

„Ovde je reč o pobedi politike nad ljudskim pravima“, zaključio je Dačić.

Zadovoljan sam što su građani usvojili promene Ustava u oblasti pravosuđa

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je zadovoljan što su građani usvojili ustavne promene u oblasti pravosuđa, koje je, kako je ukazao, predložio parlament, kao i da je referendum održan u demokratskoj atmosferi.

Dačić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) kazao da je odziv bio dobar, imajući u vidu da ta tema „ne spada u vrh interesovanja građana“.

„Ta tema ne spada u vrh interesovanja građana, a da ni kod ljudi koji su politički aktivni nije bilo dovoljno razumevanja o čemu je reč i koliko je važno da se izađe na taj referendum“, naveo je Dačić.

Dodao je da je postojalo mnogo lažnih informacija o cilju referenduma u ustavnim promenama a da je najčešća bila da je „nametnut od strane Evropske unije (EU)“.

Dačić je naveo da će ustavne promene stupiti na snagu dan posle objavljivanja zvaničnih rezultata glasanja.

On je kazao da će Zakon o sudijama, Zakon o uređenju sudova, Zakon o javnom tužilaštvu, Zakon o Visokom savetu sudstva i Zakon o Državnom veću tužilaca morati da budu usklađeni sa Ustavom – u roku od godinu dana.

Odredbe drugih zakona, dodao je, treba da se usklade u roku od dve godine.

„Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca treba da se usklade sa novim Ustavom i konstituišu u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu propisa kojima se usklađuje rad sa ovim novim amandmanima“, naveo je predsednik Skupštine.

Dačić je kazao da je aktuelna vlast odgovorna, navodeći da tokom prethodne vlasti 2006. godine kada je donet Ustav – nijedan rok nije ispoštovan.

„Zakon o referendumu je trebalo da bude promenjen 2008. godine. Promenjen je u decembru prošle godine“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari