U eksploziji koja se juče, četrdeset minuta posle ponoći dogodila u naselju Železnička stanica na periferiji Preševa, lakše telesne povrede zadobili su Aferdita Šabani (43) i maloletni Albanac D.Z.

Eksplozivna naprava postavljena je u holu zgrade Solidarnosti u ovom naselju neposredno u blizini kotlarnice. Oni su nakon ukazane lekarske pomoći u bolnici Medicinskog centra u Vranju otpušteni na kućno lečenje. Od detonacije su popucala stakla na samoj zgradi, oštećen je jedan automobil kao i objekti u okolini zgrade u ovom naselju pretežno naseljenom Srbima.

Odmah nakon detonacije koja je izazvala uznemirenje žitelja ovog naselja, ali i izazvala uznemirenost Albanaca i Preševa, na lice mesta su izašli pripadnici Žandarmerije – govore za Danas očevici. U zgradi je u momentu aktiviranja eksplozivne naprave bilo 37 stanara u stanovima koji pripadaju pripadnicima policije, BIA, vojske i civila, Srba i Albanaca.

Mesto sinoćnjeg incidenta neposredno uz prugu Skoplje – Vranje – Niš tokom celog prepodneva bilo je blokirano za novinare. U zgradi koja je bila na meti napada, stan odnedavno ima i komandir stanice Policije u Preševu Avdija Bajrami, nekoliko pripadnika policije, vojske, kao i Srbi i Albanci.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je na konferenciji za novinare u sedištu Policijske uprave u Vranju da je tokom akcije pretresa kuća uhapšen Mehmeti Ćenan iz sela Miratovac u preševskoj opštini, koji je „prevozio oružje i municiju koja je prilikom pretresa njegove kuće pronađena sakrivena u skladištima“. Novinarima je prikazan policijski snimak na kome se vidi kako uhapšeni Ćenan Mehmeti u svoj kamion utovara eksplozivne naprave i oružje, uz konstataciju ministra Dačića da je „snimak od pre tri godine, ali da govori o kontinuitetu namera u izazivanju destabilizacije regiona juga Srbije“.

– Glavni organizatori šverca oružja i vojne opreme sa Kosova i Metohije preko administrativne granice na jugu Srbije su i Ljujzim Ibiši „Ljulja“, član Gnjilanske grupe i predsednik Udruženja boraca i invalida Oslobodilačke vojske Medveđe, Bujanovca i Preševa, Sadat Nihiju „Aruša“ i Gomfur Daliti „Brica“. U kući Ibišija pronađeno je oružje, ali oni se nalaze u bekstvu i biće uhapšeni čim dobijemo saznanja da su ne teritoriji Srbije – rekao je Dačić. Ministar policije naveo je da su članovi „terorističke grupe i Fadilj Fera iz Gnjilana i Ferik Pašaiz, inače pripadnik KPS“.

Dačić je naglasio da se akcija borbe protiv „ilegalne trgovine oružjem nastavlja“ i dodao da „od Euleksa i Unmika traži da spreče prenošenje terorističkih aktivnosti na jug Srbije u opštine Bujanovac i Preševo“. On je apelovao na veću kontrolu administrative linije sa KiM od predstavnika međunarodnih snaga na Kosovu“.

Dačić je rekao da nije tokom dana kontaktirao sa čelnicima lokalnih samouprava u Bujanovcu i Preševu, objašnjavajući da je to „zadatak Koordinacionog tela“, te da se on „na jugu Srbije nalazi u funkciji ministra policije, a ne političara“.

– Nadam se da će država Srbija preduzeti sve da se spreči eskalacija incidenata kakve smo imali pre deset godina. Apelujem na državne organe da otkriju sve počinioce najnovijeg incidenta. Očekujem od države Srbije da postupi odgovorno i da oni koji unose nemir budu u interesu svih građana onemogućeni – rekao je za Danas, narodni poslanik i lider albanske PDD Riza Halimi.

Predsednik SO Preševo Skender Destani iz albanske partije DUD, za Danas kaže da osuđuje akt nasilja koji je uperen protiv građana preševske opštine, dok je predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa za Danas odbio da komentariše ovaj incident, navodeći da su „Albanci izuzetno uznemireni pretresom kuća“ i da je reč „o kršenju ljudskih prava“.

Podignut stepen bezbednosti

U ovom delu Srbije podigli smo u skladu sa aktuelnom situacijom i pretećim terorističkim aktima nivo prisustva snaga policije i Žandarmerije, što ne znači da će doći do „preteranog odgovora“ države Srbije, jer je ovde policija da štiti sve građane i Srbe i Albance i sve druge – rekao je ministar Dačić. On je precizirao da „pojačano prisustvo državnih snaga bezbednosti ne znači i prekid na regionalnim putnim pravcima prema Preševu i Gnjilanu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari