Dačić otvorio "Karavan bezbednosti saobraćaja" 1Foto: MUP

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić otvorio je danas preventivni projekat „Karavan bezbednosti saobraćaja“ na Trgu Svetog Trojstva u Somboru i poručio da je cilj projekta unapređenje stavova građana o bezbednom učešću u saobraćaju, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Kako se navodi u saopštenju, Dačić je izrazio zadovoljstvo što u Somboru otpočinje projekat „koji ima plemenit i važan cilj“ – unapređenje bezbednosti saobraćaja.

„Projekat smo simbolično nazvali ‘Karavan bezbednosti saobraćaja’, jer naša zamisao jeste da zajedno sa našim partnerima obiđemo čitavu zemlju i da u direktnom kontaktu sa građanima doprinesemo unapređenju stavova o bezbednom učešću u saobraćaju“, rekao je Dačić.

Ministar je istakao da je saobraćaj jedna od oblasti koja je najviše doprinela razvitku društva, ali istovremeno jedna od oblasti koja odnosi najviše života.

„Svake godine u našoj zemlji oko 500 osoba gine u saobraćajnim nezgodama, a gotovo 20.000 bude povređeno. Za nekog su ovo samo brojevi, ali za hiljade osoba i njihovih porodica to su trenuci koji zauvek menjaju živote“, rekao je Dačić.

On je dodao da smo, nažalost, i pored katastrofalnih posledica saobraćajnih nezgoda često kao društvo skloni da svoju bezbednost u saobraćaju uzimamo za zagarantovanu i stava da se to nama ne može i neće desiti.

„Naprotiv, za saobraćajnu nesreću dovoljan je jedan trenutak nepažnje, vaše ili nepažnje drugog učesnika u saobraćaju“, naglasio je Dačić.

On je u ime MUP zahvalio partnerima u ovom projektu na dosadašnjoj saradnji, izrazivši uverenje da će u narednom periodu ta saradnja biti na još višem nivou.

„Ne smemo zaboraviti da smo Strategijom o bezbednosti saobraćaja postavili vrlo ambiciozne ciljeve koje možemo ostvariti isključivo zajedničkim doprinosom svih subjekata bezbednosti saobraćaja“, rekao je Dačić.

Dačić je najavio da će u narednim nedeljama projekat „Karavan bezbednosti saobraćaja2 biti predstavljen i u Boru, Kruševcu, Valjevu, Novom Pazaru i Valjevu.

Nosilac preventivnog projekta „Karavan bezbednosti saobraćaja“ je Ministarstvo unutrašnjih poslova, dok su partneri Agencija za bezbednost saobraćaja, Auto-moto savez Srbije, Crveni krst Srbije, Nacionalna vozačka akademija (NAVAK) i lokalne samouprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari