Dačić pohvalio odnos društva u Srbiji prema najstarijima tokom pandemije 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić pohvalio je danas odnos društva u Srbiji prema najstarijima tokom pandemije kovida-19 i naveo da taj odnos zaslužuje najvišu ocenu.

„Ako je proteklih godinu i po koliko nas prati pandemija korone, bili na svojevrsnom ispitu kako se odnosimo prema našim najstarijim, onda sam siguran da smo mi taj ispit položili sa najvišom ocenom“, rekao je Dačić na konferenciji povodom Međunarodnog dana starijih osoba u Domu Narodne skupštine.

On je ocenio da savremeno društvo nameće neke nove vrednosti, koje često nisu u saglasnosti „sa onim što smo naučili kod kuće“, pre svega kada je reč o odnosima u porodici i prema bližnjima.

„Sveopšta trka za karijerom i zaradom, za profitom i poslom potiskuje u stranu neke univerzalne vrednosti koje bi morale da budu naša životna načela, ali bojim se da gube trku. Tu pre svega mislim na solidarnost, u svakom svom obliku – i u okviru porodice, ali i van nje, u školi, na radnom mestu, mislim na solidarnost među komšijama i onu svakodnevnu spremnost da pomognemo bilo kome ko se zadesi u nekoj nevolji ili mu je potrebna pomoć“, naveo je Dačić, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Prema njegovim rečima, međugeneracijska solidarnost je jedna od najugroženijih vrednosti u celom svetu.

„Ono što preostaje svakome od nas i čemu treba da vaspitavamo našu decu je da u svakoj starijoj osobi treba da prepoznamo sebe i da se prema njima odnosimo kao prema samima sebi. Potrebe naših najstarijih nisu velike, oni su po pravilu mnogo skromniji od nas i najčešće je potrebno da im poklonimo nešto našeg vremena ili dobrog društva da bi njihov dan bio ispunjen“, kazao je Dačić.

Kako je naveo, država je poslednjih godina učinila mnogo za najstariju populaciju, pre svega kada je reč o poboljšanju njihovog materijalnog položaja.

„Penzije su u stalnom porastu, imali smo i čitav niz jednokratnih isplata u vidu pomoći svim našim penzionerima da lakše prebrode ovo vreme“, rekao je predsednik Skupštine Srbije.

Kako je kazao, svet postaje sve stariji a procene su da će do 2050. godine biti udvostručen broj ljudi starijih od 60 godina i dodao je da će „naši i životi naših potomaka neminovno biti više okrenuti pažnji prema starijima“.

Dačić je kazao da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1990. godine proglasila 1. oktobar za Međunarodni dan starijih osoba, kao podstrek svim nacijama da se posvete svim izazovima sa kojima se stariji sugrađani suočavaju u savremenom dobu, koje im nije u svemu naklonjeno.

On je naveo da organizacijom današnje konferencije, Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje daje važan doprinos zajedničkoj posvećenosti, brizi i potrebama starijih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari