Dačić: Prisustvo Miloševića na proslavi može biti iskorišćeno za davanje legitimiteta Oluji 1Foto: Beta/Milan Obradović

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da poruke u Kninu, koje su se čule od hrvatskih vlasti povodom akcije „Oluje“, nisu drugačije od onih proteklih godina, dok smatra da bi prisustvo Borisa Miloševića na proslavi moglo biti iskorišćeno za davanje legitimiteta toj akciji.

Dačić je, u emisiji RTS povodom 25 godina od akcije hrvatske vojske i policije „Oluja“, ocenio da Milorad Pupovac pravdanjem poteza odlaska predstavnika Samostalne demokratske srpske stranke u Knin, ulazi u kliše kojim se osuđuje Beograd zbog odnosa prema Srbima u Hrvatskoj.

Jesu li rekli da su pobedili velikosrpsku agresiju? Da li Srbi obeležavaju „Oluju“ kao etničko čišćenje ili učestvuju na proslavi, upitao je Dačić.

Imam mišljenje da su pogrešili, kao što i oni misle da smo u nečemu pogrešili, rekao je Dačić.

Mi ne možemo da damo legitimitet i legalitet akciji koja je imala za posledicu etničko čišćenje Srba, a bojim se da će Hrvatska iskoristiti prisustvo Borisa Miloševića za to, upozorio je Dačić.

Nije to prekretnica da su se oni promenili, već da smo mi dali legitimitet „Oluji“, ukazao je Dačić i predočio da se o svakom potezu morate voditi računa kako se govori iz srpskog, a kako iz hrvatskog narativa.

Dačić je istakao da je besmisleno i nepopravljiv slučaj očekivati od hrvatskih vlasti da se nešto promeni, po pitanju stanarskih prava, penzija, imovine, struje u nekim srpskim selima.

Mi ovde zaboravljamo istorijski kontekst koji postoji, a to je konstantna antisrpska politika, ne samo u vreme izbora, smatra Dačić.

Predsednik Aleksandar Vučić je jasno rekao – pomirenje da, poniženje ne, istakao je šef diplomatije Srbije.

Upitan o Vučićevom izvinjenju Krajišnicima i da li bi i on, kao lider SPS to trebalo da učini, Dačić je ocenio da je danas lako davati ocene o onome što se dešavalo.

U tom momentu Srbija je bila suočena sa velikim prilivom izbeglica i znate da je postao strateški cilj naseljavanja nekih teritorija gde je to bilo važno kao Kosovo, rekao je Dačić i istakao da se naravno treba izviniti narodu što je od Srbije doživljavao takve neprijatne situacije.

Predsednik SDSS Milorad Pupovac je, u uključenju u emisiju, rekao da ne razume da se on optužuje da napada Beograd zato što cilja na politiku koja nije bila dobra za Srbe u Hrvatskoj, a nije bila dobra ni za Srbiju.

Ono što sam stvorio i sa mladim ljudima stvaram 30 godina, nisam nasledio i ovo što radim, radim u velikoj muci. Ko bi tim nesretnim ljudima pružio pomoć kad su im sudili za zločine bez kriterijuma, rekao je Pupovac.

Najmanje što očekujem je da neko stvara lošu veru u nas, mi lošu veru u Srbiju ne stvaramo, uz sve razlike koje mogu postojati među nama, poručio je Pupovac.

Sudite o ovoj stvari kada dođe do svoga kraja. Nekima je premalo, a nekima previše. Ovde ima desničara koji kažu da je ovo bila komemoracija za Srbe, poput Miroslava Škora i on je odbio da dođe, predočio je Pupovac.

Pupovac je rekao da ljudi moraju da razumeju da nije teško samo na jednom mestu, nego na mnogim mestima i poručio da se ne sme suditi po ovoj jednom koraku, nego mnogima koji će uslediti.

On je ponovio da je prisustvo Miloševića bila razumna i promišljena stvar koja će biti korisna, navodeći da će narednih dana biti komemoracija žrtvama u Gruboru, nastradalima posle akcije „Oluja“.

Potrebno je zakopati rovove koji su stvarani u proteklih deset godina, poručio je Pupovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari