Dačić: Skupština o promeni Ustava 8. juna, proces ne mora da traje dugo 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će Skupština na plenarnoj, posebnoj sednici 8. juna razmatrati predlog odluke da se pokrene procedura ustavnih promena u delu o pravosuđu.

„Nakon toga skupštinski Odbor za ustavna pitanja trebalo bi da utvrdi predlog teksta ustavnih promena o kojem će ponovo odlučivati Skupština, posle čega će uslediti referendum na kojem će se o predlozima izjasniti svi građani“, rekao je Dačić, na javnom slušanju o promeni Ustava, u SkupštiniSrbije.

On je naglasio da se radi o izmeni onih odredbi Ustava koje se tiču pravosudja, odnosno načina izbora pravosudnih funkcija, tako da o drugim promenama neće biti reči.

Prema njegovim rečima, procedura ne mora da traje previše dugo i da svi koji u njoj učestvuju, a Narodnoj skupštini tu pripada centralno mesto, mogu da budu konstruktivni i efikasni.

„Postupak promene Ustava vrlo je kompleksan i sve njegove etape moraju da se obave u propisanoj demokratskoj proceduri, što je jednako važno koliko i sadržina budućih rešenja“, naglasio je Dačić.

Prema njegovim rečima, ove promene su jednim delom obaveza Srbije koja proističe iz procesa pristupanja Evropskoj uniji, ali „većim delom je to naša potreba da ustavni sistem omogući maksimalnu zaštitu i jednakost gradjana pred zakonom, pri čemu će snažna garancija tih prava biti i novi, moderniji način izbora nosilaca pravosudnih funkcija“.

On je naveo da je ovo drugo slušanje i da predstoji niz debata ne samo u Beogradu, već i u Novom Sadu, Nišu i Кragujevcu.

Ministarka pravde Maja Popović je istakla da je promena Ustava u delu o pravosudje najznačajniji deo reforme koji se odnosi na vladavinu prava.

Ona je naglasila da je neophodno utvrditi veću odgovornost Državnog veća tužilaca i Viskog saveta sudstva, kao i sudija i tužilaca, pa samim tim i ispitivanje njihovog rada.

„Zato je neophodno precizirati razloge za razrešenje sudija i tužilaca i precizno propisati periodično vrednovanje njihovog rada“, rekla je Popović.

Govoreći o važnosti stalnosti sudijske i tužilačke funkcije, ona je navela da je neophodno preispitati probni period koji je sada predviđen u Ustavu.

Ona je navela i da tekst ustavnih amandmana, koji je ovo ministartvo uradilo i „pribavilo pozitivno mišljenje Venecijanske komisije, može da bude dobra polazna osnova prilikom njihove izrade od strane skupštinskog odbora“.

Vlada Srbije je krajem prošle godine uputila Narodnoj skupštini inicijativu o promeni Ustava, u delu o pravosudju, koju je skupštinski Odbor za ustavna pitanja prihvatio, o čemu treba i Skupština da se izjasni, nakon čega taj Odbor pristupa izradi konkretnog predloga.

Dačić je, ranije, objasnio da procedura za izmenu Ustava treba da se završi za vreme istog mandata Skupštine u kojoj je pokrenuta, ili će sve morati da se radi ponovo

Predsednik Advokatske komore Srbije (AKS) Viktor Gostiljac rekao je da su oni smatraju da Ustav treba da predvidi novu odredbu koja bi definisala advokaturu kao deo pravosudja i činjenicu da ono ne može da funkcioniše bez advokature.

Takodje, oni se zalažu i da predstavnike advokature u visokim telima pravosudja treba da bira ta profesija, a ne Skupština.

Gostiljac je rekao i da AKS smatra pozitivnim sto su predloženim amandmanima isključeni predstavnici izvršne vlasti čime se obezbedjuje nezavisnost i samostalnost u radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari