Dačić uputio saučešće Grcima: Srbija nikada neće zaboraviti Teodorakisa 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić uputio je saučešće narodu Grčke povodom smrti kompozitora Mikisa Teodorakisa, navodeći da će ga Srbija zauvek pamtiti.

„Srbija nikada neće zaboraviti velikog Grka i zato što je digao svoj moćni glas protiv NATO bombardovanja 1999. godine, ali i za sve što je pre i posle toga učinio za našu zemlju, a posebno za našu kulturu“, napisao je Dačić.

On je naveo da je, „kao i svi u Srbiji, sa velikom tugom primio vest o odlasku velikog prijatelja srpskog naroda i jedne od ikona savremene Grčke“.

Teodorakis je svevremenskom muzikom upoznao ceo svet sa svojom zemljom i učinio da je trajno zavoli, naveo je Dačić i dodao da on „nije zadužio ceo svet samo muzikom, već i borbom protiv nepravde i ugnjetavanja, a za jednakost i solidarnost, čemu je posvetio svoj život, i kao borac protiv nacističke okupacije i kao borac protiv vojne hunte“.

„Otišao je naš veliki prijatelj, obavezujemo se da ćemo čuvati uspomenu na njegov veliki rad i na njegovu iskrenu ljubav prema Srbiji i našem narodu, uz iskreno saučešće prijateljskom narodu Grčke, koju je Mikis Teodorakis voleo iznad svega“, napisao je Dačić.

Teodorakis, autor muzike za brojne poznate filmove, umro je danas u Atini u 97. godini. Između ostalih, komponovao je muziku za filmove „Grk Zorba“ Mihalisa Kakojanisa, „Z“ Koste Gavrasa i „Serpiko“ Sidnija Lameta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari