Da je predizborna kampanja počela, mada izbori još nisu raspisani, i prve veće čarke među strankama i njihovih lidera, zarad dobijanja političkih poena kod glasača, govori verbalni sukob, na ivici fizičkog obračuna, između lidera SPS-a Ivice Dačića i njegove svite s jedne, i zamenika predsednika SNS-a Aleksandra Vučića, s druge strane.

Naime, zameniku predsednika Srpske napredne stranke Aleksandru Vučiću zabranjeno je da govori na otvaranju manifestacije „Homoljski motivi“ u Kučevu, iako je prvobitnim protokolom bilo predviđeno da drugi čovek naprednjaka otvori prvi dan ove manifestacije.

Protokol je naglo promenjen dan pred otvaranja „Homoljskih motiva“, kada je, na poziv generalnog sponzora „Srbijašume“, u Kučevo došao vicepremijer Ivica Dačić, kome su organizatori poverili čast da umesto Vučića otvori ovu tradicionalnu manifestaciju, a da se zamenik predsednika SNS-a obrati prisutnima kao drugi govornik.

Na samom otvaranju usledila je nova promena protokola, a voditeljki programa organizatori su dali papir na kome je pisalo da posle Dačića niko drugi nije predviđen kao govornik. Na pitanje voditeljke zašto to i otkud ta promena, ljudi iz protokola su joj drsko odgovorili: „Ne pitaj ništa da ti ne bi letela glava“.

To je čuo Aleksandar Vučić i odmah je zatražio od protokola objašnjenje zbog čega mu nije dozvoljeno da se obrati prisutnima i zašto mu se zabranjuje izlazak na scenu, a pošto ga niko nije udostojio odgovora, zamenik predsednika SNS-a je nazvao prisutne iz protokola „bandom crvenom“ i lopužama i prevarantima. Ni članovi Dačićevog protokola nisu ostali Vučiću dužni, koji su mu uputili salvu uvreda i sočnih psovki. Mirisalo je da će da dođe i do fizičkog incidenta, pošto je ministrovo obezbeđenje koje je sedelo iza Dačića ustalo, ali sve se završilo na međusobne pretnje I verbalno prepucavanje.

Drugi čovek naprednjaka potvrdio je za naš list da je došlo do verbalnog sukoba sa članovima protokola, koji su, prema njegovim rečima, prekrojili protokol I bukvalno mu zabranili da govori, iako je prvi došao u Kučevo na poziv predsednika opštine Zorana Milikića, koji je član SNS.

-Tačno je to što sam rekao. To je bila i ostala “Banda crvena” na čelu sa Dačićem. Uvek su bili lopuže i prevaranti. Mrzim takvu vrstu lopovluka kojim se služi SPS, ali to je njihov manir i način političkog delovanja. Izvinjavam se svima koje sam uvredio, a koji to nisu zaslužili, u svom stilu izjavio je Vučić

Na pitanje da li je tačno da je tada malo falilo da dođe do obračuna između njegovog i Dačićevog obezbeđenja, kao što smo čuli od nekih očevidaca, Vučić kaže: „Za razliku od njega, ja nemam obezbeđenje. Samo je moj sin bio sa mnom i niko više. Dakle, ako dete od 13 godina može nekoga da čuva, onda je mene čuvao moj sin“.

Vučić nije želeo da polemiše ni sa Ivicom Dačićem, koji ga je pozvao da se smiri da sedne i nastavi da prati manifestaciju, smatrajući da je on najodgovorniji za skandal koji je izbio, a da je protokol samo izvršio njegov naum.

Predsednik opštine Zoran Milekić najpre je medijima rekao da su „Dani Homolja“ protekli u najboljem redu, da je manifestacija bila uspešna jer su podno Homolja došla čak trojica članova vlade – Dačić, Jovan Krkobabić i Predrag Marković, a onda je ipak priznao:

– Dobro, desilo se to što se desilo. Razumem Vučića, i ja bih se naljutio, ali šta sam mogao da radim? Kada je voditeljka prozvala Dačića, ja sam sedeo u prvom redu između njih dvojice. Protokol smo lično pravili ja i Dačićev čovek iz kabineta. I ministar stvarno nije bio planiran da govori… Čujem da su joj naredili da prozove Dačića, ona se nije snašla… I šta sad da radimo? – jada se Milekić.

Od ministra Dačića nismo uspeli da dobijemo komentar na ovaj incident, mada smo više puta pokušavali.

Tako je na samom početku prećutne izborne kampanje zabeležen veliki politički skandal, a kako će da se kampanja završi, kad budu izbori raspisani, može samo da se naslućuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari