Daj pedalu raku: Borba protiv raka dojke da bude nacionalni prioritet (FOTO) 1Foto: M. Vuković, O. Vasović

U okviru kampanje “Daj pedalu raku”, danas je u Beogradu ispred Tržnog centra „Rajićeva“ održana vožnja podrške ženama obolelim od raka dojke tokom koje je saopšteno da borba protiv raka dojke treba da bude nacionalni prioritet..

Organizator manifestacije je ženski centar “Milica”, a vožnja podrške održava se danas u više od 30 gradova Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Vožnja treba da skrene pažnju na važnost redovnih pregleda i samopregleda, zdravih stilova života, povezivanje čitave zajednice na smanjenju smrtnosti od raka dojke.

Centralna manifestacija je održana je u Beogradu, u Knez Mihailovoj ulici ispred TC “Rajićeva”.

Primarijus dr Ljiljana Stamatović sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, navodi da je poslednjih godina uključen značajan pomak u organizaciji onkološke zdravstvene zaštite u Srbiji, ali se i dalje prepoznaju mesta za dalje razvijanje sistema kako bi se još više išlo u susret potrebama pacijentkinja obolelih karcinoma dojke.

“Prostora ima za unapređenje celokupnog kliničkog puta pacijentkinja sa posebnim akcentom na skraćivanje vremena od sumnje na rak dojke do postavljanja dijagnoze, kao i na unapređenje konzilijarnog rada”, istakla je Stamatović.

Predsednica Ženskog centra „Milica“ Vesna Bondžić naglasila je da borba protiv raka dojke treba da bude nacionalni prioritet.

“Ono što smatramo jako bitnim, a direktno utiče na smanjenje stope smrtnosti od raka dojke u Srbiji jeste rano otkrivanje raka dojke, bolja dostupnost terapijama a pogotovo inovativnim terapijama za rani i metastatski karcinom dojke”, rekla je Bondžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari