Dajte petu frekvenciju, REM da bude nezavisan, vladajuća stranka zloupotrebljava Telekom: Šta piše u amandmanima evroposlanika 1Foto: Mirjana Stevanović/ Danas

Portal Nova.rs imao je uvid u kompromisne amandmane na izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji, koji bi na dnevnom redu Spoljnopolitičkog odbora EP trebalo da se nađe 26. aprila. U tim amandmanima navodi se kako je REM dodelio nacionalne frekvencije televizijama koje obmanjuju javnost i krše novinarske standarde, da postoji sumnja da vladajuća stranka koristi Telekom da bi povećala svoj uticaj na medije u Srbiji, a traži se i nezavisna istraga o finansiranju medija u Srbiji.

U amandmanu broj 16 navodi se da je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) dodelio četiri nacionalne frekvencije kanalima koji imaju istoriju kršenja novinarskih standarda, uključujući upotrebu govora mržnje i obmanjivanje javnosti, posebno TV Hepi, zatim nepoštovanje upozorenja izdatih od strane REM, i širenje dezinformacija i podržavanje narativa Kremlja o ruskom ratu u Ukrajini.

Evroparlamentarci podsećaju i na konkurs za dodelu pete nacionalne frekvencije i dodaju:

“(EP) konstatuje novi otvoreni poziv za dodelu frekvencija i dozvola nacionalne televizije i poziva da se peta licenca dodeli kroz transparentan i nepristrasan proces bez nepotrebnog odlaganja i u skladu sa međunarodnim standardima slobode medija”, piše u amandmanu.

Dogovoreno je i da u taj amandman bude dodata uloga Telekoma Srbije i njegovog uticaja na medijsko tržište u Srbiji.

“(EP) ponavlja zabrinutost zbog dominantnog tržišnog položaja Telekoma Srbije, gde je većinski deoničar država i zbog navoda da ga vladajuća partija koristi da poveća svoj uticaj na medijsko tržište u Srbiji. Izražava se zabrinutost oko jednakosti uslove kada je u pitanju konkurentno okruženje medijskog tržišta. U tom kontekstu, naglašava se važnost napretka u oblasti politike konkurencije EU”, piše između ostalog.

Takođe se izražava zabrinutost zbog eventualnog državnog finansiranja Telekoma Srbije, koje „kompaniji daje nepravednu konkurentsku prednost i doprinosi opadanju stanja nezavisnih medija u Srbiji“.

“(EP) poziva Evropsku komisiju da ispita zajam Evropske investicione banke (od 70 miliona evra) Telekomu Srbija s obzirom na navodnu zloupotrebu njegovog dominantnog položaja na tržištu”, piše u amandmanu 16.

Evropski parlament takođe poziva Srbiju da obezbedi punu finansijsku i operativnu nezavisnost Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) i za elektronske medije (REM) kako bi se povećao njihov kapacitet za proaktivan rad.

“(EP) poziva Srbiju da se uskladi sa elektronskim komunikacionim kodeksom EU, obezbedi konkurentnost i pristup tržišnim operaterima infrastrukturi elektronskih komunikacija”, piše u amandmanu u koji je Nova.rs imala uvid.

U amandmanu broj 15 pozivaju se vlasti da se pozabave nedostatkom političkog pluralizma u javnom servisu, kao i širom medijskom spektru.

“(EP) žali što je pluralizam bio samo prisutan tokom izborne kampanje, izražava zabrinutost zbog odlaganja sprovođenje medijske strategije i odgovarajućeg akcionog plana; podstiče njegovu brzu implementacija”, navodi se u tekstu.

Takođe, EP poziva Vladu da poveća transparentnost vlasništva i finansiranja medija i obezbedi nezavisnost REM-a.

“EP podseća da bi vlasništvo nad medijima bi trebalo da bude javno i poziva na nezavisnu istragu o finansiranju medija”, piše u tekstu.

U delu amandmana koji je naknadno dodat podvlači se važnost poboljšanja funkcionisanja i nezavisnosti REM-a po Međupartijskom dijalogu.

“EP poziva na Narodna skupština osigura da nezavisna regulatorna tela budu osnažena da efikasno vrše svoje nadzorne uloge podržavanjem i praćenjem nalaza i preporuka nezavisnih regulatornih tela”, navodi se u amandmanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari