Dan planete Zemlje i u Nišu 1Nišava u Nišu: Foto Z. Miladinović/Danas

U Nišu će u subotu 22. aprila biti obeležen Dan planete Zemlje, čiji je cilj unapređenje svesti ljudi o ugroženosti životne sredine, kao i animiranje što većeg broja njih u njenoj zaštiti.

Lokalna fondacija Niš i IT kompanija “Dilidžent softver” (“Diligent software”) će tog dana organizovati akciju sakupljanja otpada na lokaciji pored Nišavskog keja, od DIS-a do Vrežinskog mosta.

Početak ove ekološke akcije je u 10 časova, a u njoj će učestvovati predstavnici Lokalne fondacije i zaposleni u toj kompaniji.

Povodom Dana Zemlje i niški Odred izviđača “Josif Pančić” organizovaće promotivno-ekološku šetnju “Stazama akademika Josifa Pančića”.

U Odredu su kazali da će kružnom stazom dugom 13 kilometara, od Gornjeg Barbeša preko Vilandrice i Seličevice, pa nazad do Barbeša, pešačiti oko 150 izviđača iz Niša, Svrljiga, Bele Palanke, Šapca, Obrenovca, Sremske Mitrovice, kao i iz Bosne i Hercegovine.

“Pored šetnje, ovogodišnju aktivnost obeležiće i sadnja četinara na stazi, u čast rođenja dr Josifa Pančića, botaničara i prvog predsednika Srpske akademije nauka. Organizovaćemo i ekološke radionice o sortiranju otpada, kako bi svaki učesnik sa ove aktivnosti poneo nova znanja i želju za malim, ali bitnim promenama u pogledu očuvanja prirode”, rekli su oni.

Izviđačima će 22. aprila moći da se pridruže i zainteresovani građani, a njihovo okupljanje planirano je kod Osnovne škole “Vitko i Sveta” u selu Gornji Barbeš u 9.30 časova.

Oni će za ovakvu aktivnost uplatiti simboličnih 250 dinara, u okviru kojih se dobija i tradicionalni izviđački ručak.

Radionice za niške učenike

Zainteresovani učenici osnovnih i srednjih škola danas učestvuju u radionici na temu “Dan planete Zemlje” u naučnom klubu Centra za stručno usavršavanje u Nišu.

Radionica počinje u 11 časova.

Organizator radionice je Centar za stručno usavršavanje, u saradnji sa dr Veselom Tanasković Gassner.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari