Dan Republike sve više bledi u sećanju

Prošlo je dve decenije od kako je 29. novembar ukinut kao državni praznik

Ostavite komentar


  1. Jedan od najtuznijih dana u istoriji Srbije i Srba. Simbol propasti jedne nacije zarad uspona drugih. Simbol komunizma, uz fasizam, najveceg zla u ljudskoj istoriji.

  2. I danas posle skoro 80 godina, Srbija trpi i trpeće posledice ovog ‘praznika’.
    ‘Srbija nije imala svoju delegaciju’ sve je rečeno u tom delu rečenice autora.

  3. Taj dan treba da slave sve ex Yu republike osim Srbije jer su dobili nacionalne države a naivni Srbi sve to platili svojim glavama. U Srbiji treba da bude obeležen kao dan nacionalne propasti.

  4. Ne čude me ovakvo negativni komentari pojedinih čitalaca jer danas pored istoričara Antića i Markovića i aktuelne državne politike mlađi ljudi i ne mogu drugačije misliti. Srbija je imala najviše delegata (na primer dr Ivan Ribar,
    dr Sreten Žujović, Moša Pijade, Koča Popović, Aleksandar Ranković, pravoslavni sveštenik Vlado Zečević i drugi). Osim toga u odlučivanju nisu učestvovale delegacije već delegati. U odlučivanju je bilo najviše Srba što je logično jer su osim iz Srbije bili i iz drugih krajeva. Srbi su najviše učestvovali NOB, Beograd je postao sedište nove države sa svim njenim simbolima i proslavio je novu državu i Srbiju.

  5. Ovo jeste dan kada je ukinuta monarhija i nastala republika, i treba da bude praznik, ako nam je stalo do Republike, ili bar dok ne vratimo kralja.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.