Dan smanjenja rizika od prirodnih katastrofa 1Foto: Zoran Nikolić

Međunarodni dan smanjenja rizika od prirodnih katastrofa (13. oktobar) biće ove godine, između ostalog, obeležen i akcijom „Sto kao jedan“  tokom čijeg izvođenja bi se čistila priobalja reka u slivu Zapadne Morave.

Ova odluka je doneta danas u Kraljevu a namera organizatora, a to je Tim za kordinaciju aktivnosti potpisnica Protokol o saradnji gradova i opština u slivu Zapadne Morave,  je da se, dan uoči jubileja, 12. oktobra na sto lokacija, na rekama I i II reda u slivu Zapadne Morave, organizuje istovremeno čišćenje njihovih priobalja. 

Cilj zajedničkog rada  jedinica lokalnih samouprava u slivu Zapadne Morave jeste  stvaranje otpornije zajednice kako bi se prevencijom i edukacijom predupredili i smanjili rizici od elementarnih nepogoda, pa je samim tim jedna ovakva aktivnost u potpunosti posvećena realizaciji jednog važnog segmenta na putu do ostvarenja tog cilja. Preko društvenih mreža i web aplikacije volonter.rs uz aktivno uključenje Kancelarija za mlade u svim opštinama i gradovima potpisnicam Protokol o saradnji gradova i opština u slivu Zapadne Morave, biće obezbeđen i adekvatno opremljen dovoljan broj volontera kako bi se ostvarili što veći efekti u čišćenju.

Svoj doprinos uspehu i masovnosti ove akcije daće i javno-komunalana preduzeća  kao i druge javne ustanove i institucije poput Crvenog krsta, domova zdravlja, policije. Pored ove, bez sumnje najvažnije aktivnosti, Međunarodni dan smanjenja rizika od prirodnih katastrofa biće obeležavan, tokom čitave naredne nedelje,  nizom edukativnih aktivnosti u koje će se, prvenstveno, uključivati školska populacija.

U Kraljevu se sa ovim aktivnostima otpočelo i ranije pa je tako, prošle nedelje, oko 500 učenika nižih razreda, iz osam osnovnih škola sa teritorije grada Kraljeva bilo uključeno u akciju „Mala škola civilne zaštite“ koju je kao aktivnost istoimenog projekta sprovelo Odeljenje za poslove civilne zaštite Gradske uprave grada Kraljeva.

Za sredu je najavljeno održavanje panel diskusije  na temu „Klimatske promene i efekti na poljoprivredu“ a učesnici će  biti  stručnjaci za poljoprivredu sa teritorije grada Kraljeva, predstavnici organizacije FAO programa UN za Srbiju, poljoprivrednici, profesori  i učenici poljoprivrene škole dr. Đorđe Radić iz Kraljeva koja će biti domaćin panela. Centralna manifestacija na nivou republike, kojom će se obeležiti Međunarodni dan smanjenja rizika od prirodnih katastrofa, biće održana u Kruševcu 13 oktobra a organizatori su Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije, Stalna konferencija gradova i opština, UNDP za Srbiju i grad Kruševac kao domaćin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.