Veštinu pravljenja ukusnih kobasica odmeravali su članovi Udruženja kobasičara iz Aradca, njih ukupno 40, koji su proteklog vikenda organizovali 26. po redu takmičenje za najukusniju kobasicu.

p { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; }p.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Pored tankih i debelih, predstavljene su i kulen kobasice, preko stotinu različitih proizvoda, da bi u finale ušle kobasice u dve kategorije. U završnici je birano između 12 tankih i 28 debelih kobasica, a pobedu su, prema odluci žirija, odneli Janko Zelenak i Janošik Jura.

– Seoske manifestacije su uglavnom događaji sa dugom tradicijom, izuzetno je bitno da se ona nastavi, kako bi, znajući da je Vojvodina multikulturalna sredina, sačuvali kulturu, nasleđe i običaje, ali i negovali karakteristike svih naroda koji žive u selima, čije različitosti obogaćuju lokalnu zajednicu. Samo u Aradcu održava se nekoliko sličnih programa, poput takmičenja vinara, kao i poznata aradačka tortijada, naveo je Saša Santovac, zamenik zrenjaninskog gradonačelnika.

Udruženje kobasičara Aradca deluje već 26 godina, trenutno okuplja 40 članova koji svoje umeće stalno usavršavaju i prenose novim generacijama. U Aradcu postoji inicijativa da se u maju ove godine održi još jedna manifestacija tokom čijeg celodnevnog programa bi se predstavila sva seoska udruženja sa svojim veštinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari