sremska kobasicaFoto: Shutterstock/DronG

Sremska kobasica je poznati mesni specijalitet, koji, kao što i sam naziv govori, potiče iz Srema. Reč je o pikantnoj debljoj kobasici koja se najčešće pravi od mešavine svinjskog i goveđeg mesa, te raznih začina, što joj daje vrlo bogat gurmanski ukus.

Sremska kobasica priprema se relativno jednostavno, ali ono što je važan korak jeste strpljivo čekanje da se kobasica dobro osuši. Zato, iako će vam biti potrebno strpljenje da sačekate degustaciju, svakako probajte da napravite ovaj mesni specijalitet, čiji ukus će vas oduševiti. Osim toga, budući da je reč o domaćem proizvodu, bez aditiva, ovako spremljena sremska kobasica mnogo je zdravija, ali i ukusnija od kupovne. Evo recepta:

Sremska kobasica

Sastojci:

  • 8 kg svinjskog mesa
  • 1 kg goveđeg mesa
  • 1 kg sveže slanine bez kožure
  • 200 g soli
  • 30-40 g mlevenog crnog bibera
  • 100 g belog luka
  • 100 g slatke aleve paprike
  • 100 g sudžuk paprike, po želji
  • tanka svinjska creva
Sremska kobasica- recept za savršeno bogat i dimljen ukus 1
Foto: Shutterstock/Mironov Vladimir

Priprema:

  1. Svinjsko meso od plećke i goveđe meso očistite od žilica i isecite na kocke, pa im dodajte seckanu slaninu i očišćeni beli lukom i sameljite u mašini za meso.
  2. Smesu lepo začinite, pa dobro mešajte rukama dok ne dobijete ujednačenu masu.
  3. Njome punite tanka svinjska creva, vodeći računa se ne stvaraju mehurići vazduha, a krajeve dobro uvrnite. Dužina kobacica trebalo bi da bude oko 40 cm.
  4. Ostavite kobasice da odstoje nekoliko dana, da bi se ocedile i osušile spolja, nakon čega treba da se prodime u pušnici hladnim dimom.
  5. Zatim ih ostavite da se suše, oko 50 dana, u dobro provetrenoj prostoriji, na temperaturi od 0 do 5 stepeni C.
  6. Nakon toga vaše sremske kobasice su spremne za degustaciju – uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari