Popularni makedonski pevač Toše Proeski poginuo je juče ujutru u saobraćajnoj nesreći na autoputu u blizini Nove Gradiške u Hrvatskoj. Umor vozača, nepoštovanje saobraćajnih propisa i neprilagođena brzina najverovatniji su uzroci nesreće, saopštila je hrvatska policija. Delegacija Vlade Makedonije otišla je juče popodne helikopterom u Novu Gradišku da preuzme telo Proeskog.

Popularni makedonski pevač Toše Proeski poginuo je juče ujutru u saobraćajnoj nesreći na autoputu u blizini Nove Gradiške u Hrvatskoj. Umor vozača, nepoštovanje saobraćajnih propisa i neprilagođena brzina najverovatniji su uzroci nesreće, saopštila je hrvatska policija. Delegacija Vlade Makedonije otišla je juče popodne helikopterom u Novu Gradišku da preuzme telo Proeskog.
Toše Proeski, koji je bio najveća makedonska pop zvezda i jedan od najomiljenijih pevača u regionu bivše Jugoslavije, biće sahranjen danas u 13 sati u rodnom Kruševu, saopštila je Vlada Makedonije posle konsultacija zvaničnika s porodicom Proeski. Vlada je dan sahrane ujedno proglasila i za nacionalni Dan žalosti. Sahrani će prisustvovati porodica, građani Kruševa i Makedonije, državni zvaničnici i vrh Makedonske pravoslavne crkve, a opelo će služiti njen poglavar Stefan. Vlada Makedonije proglasila je juče Tošeta Proeskog zaslužnim građaninom. Premijer Nikola Gruevski uputio je porodici telegram saučešća, a ministar inostranih poslova Antonio Milošoski otišao je u Kruševo da lično izjavi saučešće. Makedonske vlasti odlučile su da se zvaničnici Ministarstava policije i spoljnih poslova uključe u istragu saobraćajne nesreće.

Šok i tuga

U rodnom gradu Tošeta Proeskog, Kruševu, građani su se okupili ispred njegove rodne kuće, a celim gradom odjekuju njegove pesme. „Kada je porodica primila ovu tragičnu vest, nismo mogli da poverujemo. U šoku smo“, izjavio je agenciji Beta jedan od rođaka Proeskog koji nije želeo da bude imenovan. Na centralnom Trgu Makedonija u Skoplju okupilo se više hiljada građana, da zapale sveće i upišu se u knjige žalosti. Smrt Proeskog glavna je tema svuda – u institucijama, medijima, na ulicama, u školama. „Bio je naš ponos, naša najveća zvezda, ambasador humanosti i muzike. Svi smo ponosni što smo njega imali. On je bio naša svetla tačka“, izjavila je Beti Biljana Simonovska, građanka Skoplja.

Policijska uprava brodsko-posavska saopštila je da je Toše Proeski poginuo na licu mesta. Teško je povređen Georgi Georgijevski (32), vozač folksvagena tuareg u kojem je Proeski sedeo na mestu suvozača, dok je menadžerka Ljiljana Petrović (49) zadobila lakše povrede. Prema policijskom saopštenju nesreća se dogodila u 6.25 časova, na autoputu Zagreb – Lipovac, na deonici između Lužana i Nove Gradiške, u smeru Zagreba. Georgi Georgijevski (32) je, najverovatnije zbog prevelike brzine i nedovoljnog razmaka, udario u kamion italijanske registracije koji se kretao ispred njihovog automobila. Vozač kamiona rekao je policiji da je vozač folksvagena vozio prebrzo, da se zabio u prikolicu njegovog kamiona i potom udario u zaštitnu ogradu. Hrvatski mediji javili su juče i neproverenu informaciju da je Georgijevski, neposredno pre nesreće, zbog umora zaspao za upravljačem.

Knjiga žalosti i u Beogradu

Knjiga žalosti povodom smrti Tošeta Proeskog biće otvorena danas i sutra u prostorijama ambasade Makedonije u Beogradu, u ulici Gospodar Jevremova 34, saopštila je ta ambasada. Telegrame saučešća porodici Proeskog, pored najviših makedonskih zvaničnika, uputili su ambasadorka SAD u Skoplju Džilien Milovanović, predstavnik EU Ervan Fuere i druge diplomate, kao i mnoge Tošetove kolege iz zemalja bivše Jugoslavije. Elektronski mediji u regionu objavili su vest o pogibiji makedonske zvezde među udarnim vestima, a radio stanice emituju njegove pesme i specijalne emisije.

U Opštoj bolnici Nova Gradiška lekari su se požalili novinarima da rade u nemogućim uslovima, jer pred bolnicom dežura gomila novinara koji čekaju najnovije informacije o stanju povređenih. Policija je objavila i da nastavlja istragu.
Toše Proeski rođen je 25. januara 1981. u Kruševu u Makedoniji. Njegova muzička karijera počela je 1996. kada je pobedio na festivalu Melfest. U makedonskom nacionalnom takmičenju za pesmu Evrovizije učestvovao je 1998. s pesmom „Ostani do kraja“.
Svoj prvi album „Nekade vo nokta“ objavljuje 1999. godine. Iste godine na Skopje Festivalu osvaja prvu nagradu publike s pesmom „Tvoji poljupci na mojoj beloj košulji“ i održava prvi samostalni koncert u Skoplju. U junu 2000. objavljuje novi album „Sinot Božji“. Godine 2001. na Podgorica Festivalu osvaja 2. mesto s pesmom „Nemir“, a u martu 2001. u Skoplju održava pet zaredom rasprodatih koncerata. U novembru 2002. objavljuje treći album „Ako me pogledaš u oči“, a u decembru te godine kreće na prvu veliku turneju. Godine 2003. pobeđuje na velikom festivalu Beovizija s pesmom „Čija si“ koja postaje veliki hit, a Toše kreće da gradi međunarodnu karijeru. Iste godine pobeđuje na nacionalnom izboru za Pesmu Evrovizije. U Turskoj 2004. predstavlja Makedoniju s pesmom „Life“. Objavljuje album „Dan za nas“, četvrti po redu i prvi za teritoriju Hrvatske i Slovenije. Iste godine imenovan je za regionalnog ambasadora dobre volje UNICEF, a 2005. objavljuje hit album „Pratim te“. Godine 2006. sledi album „Božilak“ na kojem interpretira tradicionalne makedonske pesme. U avgustu 2007. Toše objavljuje svoj aktuelni album „Igra bez granica“. Poslednji veliki koncert Toše Proeski održao je 5. oktobra na gradskom stadionu u Skoplju. R. D. –

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.