Dan žalosti u Srbiji posle sukoba na Kosovu: Različita tumačenja sagovornika Danasa u vezi sa najnovijim korakom države 1foto FoNet/AP

Vlada Srbije proglasila je, na današnjoj vanrednoj sednici, 27. septembar za Dan žalosti povodom tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji. Na Kosovu je juče bio dan žalosti zbog ubistva policajca, međutim, Vlada Srbije nije dala konkretno obrazloženje zbog čega se kod nas sutra proglašava Dan žalosti. Zato su mišljenja o tome podeljena.

Poslanik DS Srđan Milivojević ocenjuje za Danas da je jednodnevni rat Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, nažalost, rezultirao za sada neutvrđenim brojem izgubljenih ljudskih života.

– Cena ove Vučićeve avanture sa nesagledivim posledicama je tolika, da svaki građanin Srbije s pravom pita šta je sledeće što će ovoj zemlji i narodu učiniti vlasnik predizborne parole “Mir, stabilnost, Vučić” – navodi Milivojević.

Prema njegovim rečim, svaki dan od kada je mafijaški režim Aleksandra Vučića na vlasti je dan žalosti u Srbiji.

– Nema dana a da ne padne neka žrtva kao poslednica katastrofalnih odluka koje donosi Aleksandar Vučić, koje ugrožavaju vitalne nacionalne interese naše zemlje. Odlazak ovog opasnog čoveka po budućnost Srbije je prioritetan politički cilj svakoga ko sebe smatra čovekom koji voli Srbiju i kome je stalo do ove zemlje – ističe Milivojević.

Lider Dveri Boško Obradović smatra da je proglašavanje Dana žalosti minimum saučešća nacije u bolu srpskih porodica sa Kosova i Metohije koje su izgubile svoje najmilije.

– Presudan je trenutak da kao država, građani i patriote pokažemo solidarnost sa Srbima na KiM koji mesecima trpe Kurtijev teror, koji se odvija uz saglasnost NATO. Ko će im pružiti podršku ako ne država Srbija i svi mi Srbi u celom svetu – pita Obradović.

Profesor prava Bojan Pajtić ocenjuje za Danas da je odluka srpskog režima da se povuku srpski policajci sa severa Kosova i dovela do toga da je to područje danas bure baruta.

– Ispravno je da se proglasi Dan žalosti. Sigurno je da treba da žalimo sve žrtve – i srpske i albanske, ali ako Vlada ostane na simboličnim gestovima, a ne ponudi nikakva konkretna rešenja (kao što je, primera radi, vraćanje srpskih policajaca u kosovske policijske strukture na severu), onda će se samo još jednom pokazati koliko su nesposobni i nedostojni ljudi koji vode Srbiju – ukazuje Pajtić.

Vladan Slavković iz Lokalnog fronta Kraljevo navodi za Danas da će se, kao i do sada, vladajuća stranka sakriti iza mrtvih i pokušati da nadomesti izostanak reakcije, ali i izostanak uticaja na teritoriji Kosova i Metohije.

– Sad je više nego upadljivo kako je Briselski sporazum demontirao institucije Srbije, i kako normalan narod na Kosovu strahuje dok se oko njih obračunavaju mafijaška milicija i prištinska policija. Bojim se da se sada strah uvukao i u vrh srpske vlasti jer posledice ovog obračuna stižu na naplatu direktno predsedniku Vučiću. Kako kroz rejting tako i kroz diplomatski fijasko – ističe Slavković.

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) zatražio je od vlasti u Srbiji da proglasi trodnevnu žalost i saopšti koliko je srpskih žrtava bilo u sukobu koji se dogodio u selu Banjska na severu Kosova i koji su razlozi za to.

Predsednik POKS-a Vojislav Mihailović ocenio je u saopštenju da su sukobi na severu Kosova posledica „fašističkog režima“ kosovskog premijera Aljbina Kurtija „potpomognutog NATO trupama i pogrešne politike popuštanja zapadu koju u kontinuitetu, godinama vode zvaničnici Srbije“.

„Da nije Briselskim sporazumom koji je potpisao Ivica Dačić 2012. godine povučena srpska policija sa severa Kosova, kao i pravosuđe i druge institucije naše države i da nije predsednik Srbije nedavno prihvatio francusko-nemački sporazum kojim de fakto priznaje lažnu državu ‘Republiku Kosovo’, Srbi ne bi bili prepušteni sami sebi u odbrani svojih života i imovine“, naveo je Mihailović.

Tokom noći između subote i nedelje došlo je do pucnjave u selu Banjska, opština Zvečan, na severu Kosova i Metohije u kojoj je jedan policajac poginuo, a drugi povređen, dok je troje Srba ubijeno.

Dan žalosti je u Srbiji poslednji put proglašen u maju, nakon masovnog ubistva u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”. Tada je u ponoć 5. maja počela trodnevna žalost koju je Vlada Republike Srbije proglasila zbog tragedije Ribnikaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari