Danas je Međunarodni dan socijalnog rada: Socijalni radnici u teškom položaju 1Foto: promo

Povodom 19. marta Međunarodnog dana socijalnog rada Komora socijalne zaštite i druga profesionalna udruženja ukazuju na značaj ovog dana, ali i na probleme i izazove sa kojima se socijalni radnici danas susreću.

Kako ističu, ovo je dan kada se proslavljaju vrednosti socijalnog rada kao što su socijalna pravda, jednakost, solidarnost, pravičnost, poštovanje različitosti, vera u snage svakog čoveka, poverenje u promenu.

Pod sloganom „Buen Vivir – zajednička budućnost za transformativne promene“ ističu značaj uspostavljanja takvih zajednica koje će biti podsticajne za blagostanje svih pojedinaca, u kojima će moći slobodno i dostojanstveno da žive, u svom punom kapacitetu.

„Provodeći vreme u zajednici, tamo gde žive građani i građanke od kojih svako može u nekom trenutku postati korisnik ili klijent, socijalni radnici imaju mogućnost da reaguju pravovremeno, da uspostavljaju dobre relacije sa saradničkim institucijama, da osete potrebe zajednice i organizju njene snage za pomoć pojedincima i porodicama kojima je ta podrška neophodna“, naglašavaju Komora socijalne zaštite, Udruženje stručnih radnika socijalne zaštite Srbije, Asocijacija centara za socijalni rad, Udruženje poslodavaca ustanova socijalne zaštite Republike Srbije, Udruženje poslodavaca poslodavaca ustanova socijalne zaštite Vojvodine i Udruženje pravnika u socijalnoj zaštiti „Argument“.

Sa druge strane, ukazuju na težak položaj koji danas imaju socijalni radnici.

„To su nedostatak odgovarajućih uslova rada, obim posla koji je nekada nemoguće savladati, normativi koji zahtevaju preispitivanje, nedovoljno razvijeni resursi u zajednici i nedostajuće usluge, a najznačajnije nedostatak povrenja građana i građanki u institucije u kojima oni rade, dok je ugrožavanje njihove bezbednosti prisutno skoro svakog dana. Rešavanje ovih problema zahteva hitno preispitivanje i reakciju svih aktera“, navode u saopštenju.

Takođe ukazuju na koji način socijalnom radniku vratiti dostojanstvo.

„Moramo da se ojačamo znanjem i samopouzdanjem. Da čvrsto stanemo iza svojih odluka. Da sa građanima budemo partneri u traganju za vrednostima koje smo negde, usput izgubili. I da pored lavine negativnih emocija jedne grupe ljudi, stojimo uspravno ne gubeći veru u pozitivnu promenu zajednice. Svim socijalnim radnicima, bivšim, aktivnim i onima koji se tek pripremaju za obavljanje ovog odgovornog posla, čestitamo njihov dan i želimo da nikada ne zaborave zbog čega su poželeli da se bave ovom profesijom“, ističe se u zajedničkom saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari