Danasov izbor u Zrenjaninu 1foto Miroslava Pudar

Nije voda jedina asocijacija na Zrenjanin ali jeste glavna, i deluje da će još dugo tako biti.Tako je bar bilo u 2021. godini.

Događaji koji su obeležili godinu za nama, kada se sumiraju utisci, su problemi sa vodom koji nisu rešeni, sve teži položaj poljoprivrednika čija zemlja se našla pod udarom predloženog Zakona o eksproprijaciji i do sada nezabeleženi uslovi u kojima su se našli strani radnici na gradilištu Linglonga, do sada najveće investicije u ovom kraju.

Pažnja javnosti je ogromna, ne samo zbog veličine ulaganja i grandioznosti gradnje, već pre svega zbog brige stanovništa kako će to uticati na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Pri tom, Zrenjaninci su pokazali da umeju da budu humani, da razumeju težak položaj vijetnamskih radnika u kampu kod gradilišta Linglonga i da su spremni da pomognu. Zrenjaninci su pokazalii i da se ne mire sa objašnjenjima o tome zašto nema ispavne vode, niti činjenicom da se pola prošle godine tajilo da je ugovor sa “investitorom” fabrike vode istekao.

Ako treba da se nabraja šta je sve to obeležilo prošlu godinu u ovom gradu i šta se sve prenelo u novu godinu, tu je i priča o dva povređena radnika koji nemaju platu, niti osiguranje kako bi se lečili, tu je i saznanje da je politički život opozicije skoro na izdisaju, dok su borbu za životne teme preuzela udruženja građana i aktivisti.

Desilo se svašta, najvažnije da su nas pod udarom smrtonosnog virusa čuvali zdravstveni radnici, naročito oni na prvoj liniji u kovid zoni, a bilo je puno humanih sugrađana, poput Zrenjaninki iz organizacije “Obrok za porodicu” ili devojčice Matee Belani.

Kraj godine obeležila je i rotacija na čelu policijske uprave, na čelo pozorišta imenovan je mladi glumac Dejan Karlečik a Zrenjaninska filhamonija, na koju su svi ponosni, najavila je da započinje stalnu koncertnu sezonu.

Sve to ne bi bilo moguće bez ljudi, koje vam predstavljamo. Svako ima svoj izbor. Ovo je naš.

Predstavljamo vam ljude koji su se izdvojili, a nakon njih i listu uticajnih Zrenjaninaca za 2021. godinu.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari