Tokom leta i jeseni u nizu vojvođanskih opština organizuju se manifestacije posvećene poljoprivrednim proizvodima, vinu, rukotvorinama – sve u cilju negovanja narodne tradicije, ali i privlačenja turista.


U selu iriške opštine, Rivici, održani 17. „Dani bostana“, koje organizuje iriška opština i Turistička organizacija. Rivičani su poznati po proizvodnji bostana, a uprkos izuzetnoj suši ipak su uspeli da „uknjiže“ solidan rod lubenica i dinja. Jedan od organizatora Goran Eror kaže da su Rivičani poznati upravo po proizvodnji bostana, ali i vina, kao i da je ovo bila prilika da se razmene iskustva u proizvodnji.

Pehar za najbolji bostan dobio je Svetozar Brkić, dok je najtežu lubenicu od 42,8 kg izložio Sava Petković iz Pećinaca. Njemu je ovo i četvrto učešće na rivičkoj bostanijadi. Tokom dana bila su organizovana i takmičenja u pucanju bičem, brzom jedenju slasnih lubenica – najbrži je bio Nemanja Antonijević, kao i pravljenju fenjera od bundeve i bostandžijskih koliba. One su nekada služile kao zaklon od vrućina čuvarima bostana. Naravno, bilo je tu i sremačkih kolača, a Milena Kovačević je dobila pehar za najbolju štrudlu od maka i oraha.

Naravno da ovakva druženja i takmičenja ne mogu proći bez pesme i igre, za šta su bila zadužena kulturno umetnička društva iz Vognja, Žarkovca i Siriga, a potom je, uz iće i piće, usledio i bostandžijski bal.

Ovu manifestaciju u Rivici zatvorio je Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, uz konstataciju da ova i slične manifestacije promovišu Vojvodinu, te da će biti uvršćene u turističku ponudu Pokrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari