U gradskoj galeriji u Požegi od 15. do 29. jula, u okviru manifestacije „Godina Japana u Srbiji“, održavaju se Dani japanske kulture. Tu manifestaciju, koja je bila priređena u mnogim gradovima širom Srbije, inicirali su i priredili dr Milija Belić i Mira Odalović, u saradnji sa Ambasadom Japana u Beogradu, s ciljem da se ta zemlja i deo njenog bogatog kulturnog nasleđa približe publici u Srbiji.

U utorak, 15. jula, u 19 časova, otvorena je izložba „Slike prolaznog sveta“, japanske grafike 18. i 19. veka, koju je otvorio Juićiro Omori (Yuichiro Omori), ataše za kulturu Ambasade Japana u Beogradu. Postavku čine ukijo grafike, izrađene u tradicionalnoj tehnici, koja je nastala u gradu Edo (današnji Tokio). Izraz „ukijo“ prevodi se ili kao „plutajući svet“ ili kao „škola živog sveta“ i predstavlja originalno budističko poimanje egzistencije po kojem jedino što je sigurno u svetu jeste stanje budnosti u nama samima. Ta grafička umetnost doživela je procvat u 19. veku i nudi prizore razonode, lepih žena, kurtizana i gejši, kabuki pozorišta i glumaca, sumo boraca, životinjskog i biljnog sveta, fantastičnih prizora i pejzaža. Ukijo grafika uticala je i na zapadnu umetnost (Mone, Dega, Van Gog i drugi) i u značajnoj meri opredelila njen razvoj.

Narednog dana, u isto vreme, uslediće predavanje „Japan – najuređeniji vrt sveta“, koje će održati Vladimir Majstorović, profesor geografije. U bioskopu Kulturnog centra od 22. do 24. jula od 20 časova najavljena je retrospektiva filmova Akira Kurosave, dok će 24. jula od 19 časova biti priređena radionica origami tehnike.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari