Dani vina i lepog raspoloženja: Darko Rundek otvara sezonu berbe grožđa na Rajačkim pivnicama 1Foto: Vila Milenović

Drugi po redu festival vina na Rajačkim pivnicama održaće se ove godine 27. avgusta, gde će kao glavna muzička zvezda u okviru svoje turneje po Srbiji gostovati jedan od velikana muzičke scene Darko Rundek.

Pored Darka i Ekipe, koji će nastupati u 21 čas, ovaj zanimljiv događaj upotpuniće sastav Kalem i nekoliko lokalnih bendova kao što su Medicine bend i Bajker bojs.

Festival počinje u 12 časova, a program će pored muzičkog biti upotpunjen i raznim kulturnim dešavanjima kao što su izložba slika starih vinogradara, čitanje pesama i horskim pevanjem.

Proizvođači vina iz ovog kraja predstavljaće svoja vina tokom celog dana. Za realizaciju ovog događaja zaslužni su obrazovani mladi ljudi koji su se nedavno vratili svojim korenima kako bi nastavili tradiciju vinogradarstva i vinarstva.

Udruženje ,,Mladi sa Rajačkih pimnica“ oformilo se pre dve godine i njihov glavni cilj je da ovaj deo Srbije zaživi i da mladi u tom kraju imaju što više zabavnog i kulturnog sadržaja što bi ih motivisalo na povratak rodnom kraju.

Teže ka tome da privuku i zadrže omladinu, kao i da poboljšaju uslove života na selu. Kako kažu, bilo bi im drago da pozitivno utiču na generacije koje tek stasavaju i na neki način im prenesu ljubav prema pivnicama.

Rajačke pivnice su turističko mesto i predstavljaju biser Istočne Srbije.

Kamene kuće vina datiraju još od kraja 18. i početkom 19. veka, a njihova jedinstvenost ogleda se u tome da nigde nisu podizana čitava sela samo za čuvanje, skladištenje i proizvodnju vina.

Vinova loza se u ovom kraju gaji, kažu, jos iz doba Rimljana. Nedaleko od sela nalazi se Rimsko nalazište Rujevica, koje još uvek leži neistraženo.

Svi iz udruženja bave se vinogradarstvom i željni su da nastave tradiciju svojih predaka.

Rajačke pivnice postale su prava turistička atrakcija, a nalaze se i na preliminarnoj listi UNESCO kulturne baštine.

Ovim festivalom, kako kažu članovi udruženja, nadaju se da će u velikoj meri pomoći da se  turizam uzdigne na neki veći i ozbiljniji nivo, kakav ovakav lokalitet i zaslužuje. Međutim, njihove snove o turizmu koče razne stvari koje su neophodne ukoliko želite da se bavite turizmom.

Iz udruženja kažu da već tri godine čekaju da Opština Negotin odobri i započne projekat za infrastrukturu na Rajačkim Pivnicama za koji je Nemačka organizacija GIZ već odvojila sredstva. GIZ takođe, u okviru projekta Eu za kulturno nasleđe i turizam, finansira i veći deo festivala, kako ove tako i prošle godine.

Mladi sa Rajačkih pivnica zovu vas da ih posetite 27. avgusta i doživite magiju Rajačkih pivnica, pod sloganom ,,Dodjite da zajedno beremo grojze u Rajačko lojze!“

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari