Negotin: Rajačke i Rogljevačke pivnice u dokumentarnom filmu Danila Petrovića 1Foto: Opština Negotin

Gimnazijski profesor biologije u penziji i predsednik Ekološkog društva “Badem” iz Negotina, Danilo Petrović, nastavlja da svojim dokumentarnim filmovima predstavlja bogato prirodno i kulturno nasleđe Negotina i okoline. Petrovićev najnoviji film “Rajačke i Rogljevačke pivnice” premijerno je prikazan negotinskoj publici.

Još jedan u nizu dokumentaraca o lepotama i potencijalu Negotinske krajine Danila Petrovića, koji je nakon filmova o prerastima Zamne i Vratne, publici omogućio da novim filmom proširi saznanja o kulturno istorijskom bogatstvu sela Rajac i Rogljevo.

-Film „Rajačke i Rogljevačke pivnice“ dokument je koji svedoči o bogatom kulturnom nasleđu naše opštine koje će, uz rekonstrukciju, pružiti novi turistički kvalitet posetiocima čuvenih vinskih kompleksa – ocenila je članica Opštinskog veća Negotin zadužena za kulturu, informisanje i turizam, Tatjana Panić.

-Vino je tako spontano utkano u život, u ljubav, u poeziju, u sve životne manifestacije, od rođenja, krštenja, pričešća i opela. Ne zovu ga badava pićem bogova, krvlju Hristovom. Pivnice su nas okupile da uživamo u njihovim čarima – rekao je autor Danilo Petrović, zahvaljujući se saradnicima na filmu, a lokalnoj samoupravi i brojnim sponzorima na podršci.

Negotin: Rajačke i Rogljevačke pivnice u dokumentarnom filmu Danila Petrovića 2
Danilo Petrović/Foto: Opština Negotin

Brojna publika u galeriji Doma kulture “Stevan Mokranjac” u Negotinu na premijeri Petrovićevog najnovijeg filma “Rajačke i Rogljevačke pivnice” osim u filmu uživala u pažljivo biranim stihovima povećenim grožđu i vinu, kao i vinu negotinskih vinarija.

Inače, pivnice karakteristične za Negotinsku krajinu su kompleksi vinskih podruma u blizini sela Rajac, Rogljevo, Štubik i Smedovac.

Bila su ovo naselja od kamenih kuća u kojima su se pravila i čuvala vina. Pouzdanih podataka kada su prve pivnice izgrađene nema.

Na nekim pivnicama je uklesana godina gradnje, dok se za druge pretpostavlja da su izgrađene u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. veka.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari