Projekcija i razgovor o dokumentarnom filmu „Čekajući Handkea“ u Domu omladine Beograda 1Foto: Promo

U sali Amerikana Doma omladine Beograda, u četvrtak, 24. novembra, u 20h održaće se projekcija i razgovor o dokumentarnom filmu Čekajući Handkea Gorana Radovanovića.

Ulaz je slobodan, učestvuju Goran Radovanović i producentkinja Jovana Nikolić, koja će biti moderatorka, a film traje 74 minuta.

O FILMU

Saznavši da je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost 2019. godine, vinar Srđan Petrović, iz Velike Hoče sa Kosova, odlučuje da postavi ploču sa reljefnim likom pisca na svojoj vinariji u kojoj je slavni pisac više puta boravio.

Postavljanje ploče zahvalnosti slavnom piscu u izopštenoj, izolovanoj i getoiziranoj enklavi okruženoj albanskom većinom, kakva je Velika Hoča, postaje svojevrsna sizifovska akcija koja razotkriva svu dramu života preostalog srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Film je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Sent Petersburgu (Message to Man IFF St. Petersburg) i van konkurencije u glavnom programu na FEST-u 2021. godine.

O AUTORU FILMA

Goran Radovanović je scenarista i reditelj filmova Columba Urbica (IDFA 1995), Kasting (IDFA 2003), Pileći izbori (IDFA 2005) i Sa Fidelom do kraja (IDFA 2011), na osnovu kojih je stekao reputaciju koja kritičare navodi da ga svrstaju rame uz rame sa klasicima domaće dokumentaristike.

Veliku pažnju je privukao igranim filmom Hitna pomoć (2009), kao i filmom Enklava koji je bio nacionalni kandidat u trci za nominacije za nagradu Oskar u kategoriji filmova sa neengleskog govornog područja.

Njegov film Slučaj Makavejev ili Proces u bioskopskoj sali (2019), dobio je nagradu FEST-a, kao prvi dokumentarni film proglašen za pobednika u takmičarskom programu Srpski film (Srbija i prijatelji). Diplomirao je istoriju umetnosti, završivši deo studija u Minhenu.

Kao predavač boravio je i radio u više zemalja. Potpisuje ukupno 15 filmskih ostvarenja, igranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma, ostvarujući se kao scenarista, reditelj i producent.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari