Tokom ove nedelje izložbe i promocija dokumentarnog filma u Negotinu 1Muzej Krajine/Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

Obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta Muzej Krajine Negotin zajedno sa Tehničkom školom, priključuje se izložbom “Šoa – kako je to ljudski bilo moguće?” koja će biti otvorena u ponedeljak, 30. januara u Muzeju Hajduk Veljka u Negotinu. Do kraja ove nedelje Negotinci će imati priliku da pogledaju I dokumentarni film o Rajačkim I Rogljevačkim pivnicama svoga sugrađanina Danila Petrovića.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta u Negotinu će ove godine biti obeležen izložbom koja u kratkim crtama predstavlja najvažnije istorijske apsekte evropskog Holokausta, od života Jevreja u predratnoj Evropi do oslobađanja nacističkih koncentracionih logora.

Osim izložbe “Šoa – kako je to ljudski bilo moguće?” Jad Vašema, u Muzeju Hajduk Veljka biće postavljena i izložba ”Neke reči o Holokaustu u Srbiji” koja obrađuje najvažnije elemente i događaje vezane za istoriju Holokausta u okupiranoj Srbiji.

Na panelima koji čine izložbu Jad Vašema predstavljeni su najvažniji istorijski apsekti evropskog Holokausta, počevši od života Jevreja u predratnoj Evropi, a završavaju se sa oslobođenjem nacističkih koncentracionih logora i logora smrti širom kontinenta.

Paneli se sastoje od tekstova sa objašnjenjima, protkanih ličnim pričama žrtava, citatima, i originalnim fotografijama, kažu nam u Muzeju Krajine u Negotinu, dodajući da izložba ”Neke reči o Holokaustu u Srbiji” koja se bavi stradanjima Jevreja u okupiranoj Srbiji, doprinosi boljem razumevanju opštih elemenata i procesa karakterističnih za stradanje Jevreja širom Evrope u odnosu na model i procese koji su se na isti ili sličan načan odvijali u okupiranoj Srbiji.

Izložbu zajednički organizuju Muzej Krajine I Tehnička škola Negotin, a biće otvorena u ponedeljak, 30. Januara.

Najnoviji dokumentarni film gimnazijskog profesora biologije u penziji i predsednika Ekološkog društva “Badem” iz Negotina, Danila Petrovića, biće predstavljen publici u sredu, 1. februara u Galeriji Eliksir fondacije u Negotinu.

Rajačke i Rogljevačke pivnice još jedan je u nizu Petrovićevih dokumentaraca koji predstavljaju bogato prirodno i kulturno nasleđe Negotina i okoline.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari