Danijel Albertaci: Vučić je redak primer evropeidnog populiste

Itraživač populističkih teorija na Univerzitetu u Birmingemu, govori za Danas

Ostavite komentar


  1. Nadamo se da svojom izjavom da je "Vučić redak primer evropeidnog populiste" nije mislio da njega i njemu slične treba proglasiti zaštićenom vrstom.

  2. Vesna Pesic ocigledno da svoju neuspesnu politiku u proslosti pokusava da opravda kritikujuci politiku Aleksandra Vucica.To je ocigledno prepoznato jer niko ne moze da ospori evropejstvo Aleksandra Vucica.

  3. Nema ništa loše u tome što je Vučić evropeidni populista, čak naprotiv Srbija to može da iskoristi kako bi napredovala još više.

  4. A šta drugo očekivati od Britanca? Kad je to Britanija stala iza Srba i Srbije? Sa brodova se ni u solunsku luku nisu iskrcali kad je otvaran Solunski front. Čitaju li Srbi, pa i novinari Danasa ( a mogu i administratori koji revnosno eliminišu nepoželjne komentare ) Slobodana Jovanovića? Što ne intervjuišete Besona, Handkea, Čomskog, ima ih koliko hoćete? Lošiji su od ovog anonimca?

  5. Danijel Albertaci tipuje Vučića kao ,,redak primer evropeidnog populiste". Pri tome ne objašnjava šta taj termin u suštini znači, kako se prepoznaje, kao i pojašnjenje kad prestaje demokratija a počinje populizam. Priznaje da čitav globalistički svet funkcioniše na elementima populizma, što direktno uspostavlja logiku o povezanosti populizma i globalizma, gde populizam postaje oruđe u provođenju globalističkih ideja, koje tako teško nalaze prolaz u ,,demosu", izazivajujući pri tome opasne otpore. Mada je globalizam na prvi pogled u konačnoj etapi suprotnost populizmu, ukoliko bude uspostavljen, a populizam bude prepoznat kao njegovo oruđe, bunt i otpor biće potvrda sumraka civilizacije. Zbog svega što nije pojasnio, Alnerci ne prepoznaje, nego zlonamerno etiketira Vučića, po narudžbi i za globalistički račun, o čemu takođe govori logika. Uostalom, dužnost i obaveza sociologije je da hitno i naučno uspostave objašnjenje socioloških fenomena – populizma, globalizma i Vučića, kao posebnog srbskog sociološkog fenomena.

  6. Broz i komunisti su se trudili da dobre strucnjake "ubede" da se uclane u SKJ.Vucic i SNS se vec sestu godinu "trude" da od neobrazovanih clanova SNS sa laznim diplomama i doktoratima "proizvedu" strucnjake.Ne biva. Narod je sve siromasniji, Srbija sve zaduzenija ali vecina koja glasa, i dalje veruje u lazna obecanja o boljem zivotu na odlozeno.Da li je to POPULIZAM?

  7. Populizam je u porastu zbog cinjenice da politicke elite sirom sveta nemaju odgovor na tehnoloski razvoj koji ostavlja obicnog i malo obrazovanog coveka bez posla. Ovo je samo pocetak, bice daleko gore kroz deceniju dve. Hunger games je veoma realan scenario.

  8. "Lenjost i kukavičluk uzroci su zbog kojih tako puno ljudi, čak i nakon što ih je priroda još davno oslobodila tudjeg vodjstva (naturaliter majorennes), ipak rado ostaje maloletno tokom celog života i zbog kojih je drugima tako lako da im se nametnu za staratelje. Tako je lagodno biti maloletan…Nakon što su prvo zaglupili svoju stoku i brižljivo sprečili da se ova mirna stvorenja ni slučajno ne usude da naprave makar i jedan korak izvan šetalice u koju su ih zatvorili, oni im i posle toga stalno ukazuju na opasnost, koja im preti ako pokušaju da hodaju samostalno."

    Imanuel Kant: ODGOVOR NA PITANJE: ŠTA JE PROSVEĆENOST?
    (5. DECEMBRA 1783. GODINE, STR. 516)1

  9. Kolike rasprave o populizmu po celom svetu, prosto ne mogu da verujem. Te ovo je kljuc, te ono je kljuc… Za to vreme Drski i Bezobrazni, ali s jakom voljom i patoloskom samouverenoscu, primetili da su ljudi blesavi pa ih zajasili. Bez kljuca.

  10. Pitam se samo zašto se to pitanje prijateljstva Srbije i Rusije, trpa stalno sa Evropskom Unijom. Sprovodi li Srbija sve one zahteve koje joj EU nalaže kao ni jednoj drugoj zemlji? Sprovodi, i zadovoljni su čelnici EU. Treba prestati da se u sve to, unose i naši odnosi sa Rusijom.

Ostavite komentar


Društvo

Godišnjica smrti Gavrila Principa obeležena u Češkoj 8

Godišnjica smrti Gavrila Principa obeležena u Češkoj

Na današnji dan pre 106 godina, Gavrilo Princip je preminuo u zloglasnom češkom zatvoru Terezin. Delegacija Vlade, koja je u dvodnevnoj poseti Češkoj, položila je vence na Olšenskom groblju u Pragu i ispred ćelije u kojoj je tamnovao i stradao.

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.