Danijela Grujić (SSP): Javni servis RTS otuđen od građana, govor mržnje je svakodnevno prisutan u medijima 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Narodna poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) iz poslaničke grupe “Ujedinjeni” Danijela Grujić izjavila je danas u Briselu da je Javni servis RTS otuđen je od građana, u Srbiji nezavisni novinari izloženi su stalnim napadima i pretnjama, tabloidno novinarstvo cveta, a govor mržnje je svakodnevno prisutan u sferi medija.

Ona je na skupu sa evroparlamentarcima u Evropskom parlamentu rekla je da je sve to je ogroman problem zato što je oblast stanjo u medijima direktno povezana sa principom smenjivosti vlasti, odnosno to je jedan od ključnih mehanizama održavanja vladajućeg režima kroz održavanje medijske blokade.

„A posebno kada uzmemo u obzir da živimo u hibridnom režimu, u zemlji koja se nosi sa svim teškoćama diktature. Sloboda izražavanja i informisanje verovatno prolaze najteže dane u odnosu na sve druge oblasti u našoj zemlji, pravu agoniju“, kazala je Grujić, navodi se u saopštenju SSP.

Ona je i kao članica skupštinskog Odbora za informisanje posebno istakla i problem dodele nacionalnih televizijskih frekvencija, kada su prvobitno dodeljene četiri od ukupno pet i to, po pravilu, prorežimskim televizijama koje su dokazano, sudskim presudama, kršile zakone i profesionalne kodekse.

S druge stranke, kao i prethodnih godina jedina slobodna, 5. frekvencija, ni sada, mesecima kasnije, nije nikom dodeljena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari