Darija Kisić planira otvaranje prihvatilišta koje je već otvorio njen prethodnik 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Ministarka za rad Darija Kisić u finišu predizborne kampanje trebalo bi da otvori Prihvatilište za žrtve trgovine ljudima, demonstrirajući javnosti da aktuelna vlast i te kako brine za najugroženije kategorije stanovništva.

Otvarajući prihvatilište, aktuelna ministarka za rad će računati na to da se niko neće setiti da je isti objekat pre tri godine otvorio njen prethodnik Zoran Đorđević.

Kako Danas saznaje, razlog zbog kojeg ministarka otvara već otvoreni objekat je taj što je prihvatilište u međuvremenu bilo zatvoreno. A bilo je zatvoreno zato što u trenutku otvaranja nije imalo neophodnu licencu za pružanje usluga prihvatilišta.

Da stvar bude zanimljivija, prihvatilište je bez neophodne licence za rad otvorio Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima koje radi pod okriljem Ministarstva za rad. MInistarstva koje je nadležno za izdavanje neophodne licence.

Prihvatilište za žrtve trgovine ljudima (adresa poznata redakciji, iako ne bi smela da bude) prvi put je otvoreno 3. februara 2019. godine u prisustvu ministra za rad Zorana Đorđevića, tadašnjeg ambasadora SAD Kajla Skota i predstavnika MUP-a.

Đorđević je tom prilikom istakao da je otvaranje ovog objekta potvrda uspešne saradnje Ministarstva za rad i MUP-a, i dodao da je veoma zahvalan Ambasadi SAD koja je pružila veliku podršku realizaciji ovog projekta. On je napomenuo da je otvaranje prihvatilišta međunarodna obaveza Srbije i da predstavlja rezultat odgovorne politike koju sprovodi ova vlada.

Otvaranje prihvatilišta, osim što je predstavljalo međunarodnu obavezu, neizostavna je karika u borbi protiv trgovine ljudima. Ukoliko žrtve, a najveći broj njih je podvrgnut seksualnoj eksploataciji, ne mogu da budu privremeno smeštene drastično se smanjuju šanse da će uopšte i pokušati da traže pomoć. Do otvaranja “državnog” prihvatilišta, jedino prihvatilište za žrtve trgovine ljudima je imala Atina, nevladina organizacija specijalizovana za ovu materiju. Osim njih, jedina druga opcija bila su prihvatilišta za žrtve nasilja u porodici, što imajući u vidu prirodu trgovine ljudima, kako objašnjavaju stručnjaci, nije idealno rešenje. Pored smeštaja, prihvatilište podrazumeva i pomoć žrtvama, od razgovora sa psihologom do pravnih saveta.

“Državno” prihvatilište ima kapacitet šest mesta. Od otvaranja u februraru 2019. godine, prema podacima Centra za zaštitu žrtvava trgovine ljudima, naredne dve godine u njemu je bilo smešteno ukupno petnaest osoba. Šest je bilo punoletno, pet malolentno i četvoro dece. A onda je 2021. godine prihvatilište – zatvoreno.

Kako su nam odgovorili iz Centra, prihvatilište je zatvoreno “iz razloga licenciranja usluge socijalne zaštite”. Naime, da bi se otvorilo prihvatilište nije dovoljno obezbediti prostor. Zakon o socijalnoj zaštiti i prateći pravilnici predviđaju čitav niz stavki koje institucija koja otvara prihvatilište mora da ispuni. Ova procedura, tvrde upućeni, vrlo je komplikovana i traje dosta dugo. Tek po ispunjavanji svih tih stavki, Sektor za socijalnu zaštitu Ministarstva za rad izdaje Licencu za rad, na određeni vremenski period.

Prihvatilište koje je sa radom počelo u februaru 2019. godine, licencu za rad dobilo je 28. februara 2022. godine. Prema rešenju Sektora za socijalnu zaštitu Ministarstva rada, koje je Danas dobio po zahtevu za dostavljanje informacija od javnog značaja, zahtev za izdavanje licence direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Aleksandra Ljubojević podnela je u septembru 2020. godine.

To znači da je prihvatilište radilo više od godinu i po dana pre nego što je uopšte i podnet zahtev za dostavljanje licence, bez koje prihvatilište ne bi smelo da radi. U rešenju od februara ove godine, koje je potpisala ministarka Kisić, konstatuje se da prihvatilište ispunjava sve uslove i standarde za pružanje usluge prihvatilišta za zaštitiu žrtava trgovine ljudima. Licenca je izdata na period od pet godina.

Danas je za potrebe ovog teksta pokušao da od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dobije dodatna pojašnjenja, ali odgovori nam nisu stigli. Na taj način ostali smo uskraćen za objašnjenje zbog čega je zahtev za dobijanje Licence za rad podnet godinu i po dana nakon što je Prihvatilište za žrtve trgovine ljudima otvoreno.

Isto tako, nije nam odgovoreno šta se desilo sa ljudima koji su bili smešteni u prihvatilištu, nakon što je isto zatvoreno 2021. godine, kao i šta je bila procedura sa žrtvama kojima je bio potreban smeštaj dok je prihvatilište bilo zatvoreno.

 

Centar: Nije planirano svečano otvaranje

Iz Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima su nakon objavljivanja teksta poslali odgovore na pojedina pitanja, demantujući da je planirano svečano otvaranje prihvatilišta. Njihov demanti objavljujemo u celosti.

“Povodom pisanja dnevnog lista Danas u tekstu “Darija Kisić planira otvaranje Prihvatilišta koje je već otvorio njen prethodnik”, Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima demantuje da se planira bilo kakvo ponovno svečano otvaranje Prihvatilišta u bilo kakvom sastavu. Prihvatilište za žrtve trgovine ljudima je ispunilo uslove iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, protivpožarne i sanitarne saglasnosti, kao i ostale neophodne uslove, nakon čega je izdata licenca za pružanje usluga smeštaja.

Sve korisnice koje su napuštale Prihvatilište su to činile u skladu sa individualnim planovima zaštite. U periodu kada Prihvatilište nije primalo korisnice žrtve trgovine ljudima koje su imale potrebu za smeštajem su, na osnovu stručne procene, potrebnog stepena podrške, nivoa samostalnosti i njihovih preferencija smeštane u druge ustanove socijalne zaštite, domove za decu bez roditeljskog staranja, hraniteljske porodice, stanove za stanovanje uz podršku i sigurne kuće”, navodi se u dopisu centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari