Prvom presudom za mobing u Vojvodini, načelnica Južnobačkog okruga Darija Šajin osuđena je na 14 meseci zatvora, uslovno na četiri godine, zbog zlostavljanja i mučenja radnika od 2004. do 2006. u Opštinskoj upravi u Baču gde je radila kao načelnica.

Na presudu koja još nije pravosnažna, Šajinova najavljuje žalbu, dok sedmoro radnika koji su pretrpeli mobing najavljuju građansku parnicu za naknadu štete.

Proces protiv Šajinove pokrenulo je 2007. sedam radnika Opštinske uprave u Baču: Bogdanka Tešanović, Slavica Živković, Milka Jovanović, Marica Babić, Ladislav Genići Milan Damjanić, koji su tvrdili da su godinama trpeli šikaniranja i zlostavljanja, a da su kap u čaši prelili otkazi bez prava žalbe u maju 2006. Slavica Živković, jedna od tužiteljki, tvrdi da su pretrpeli verbalna šikaniranja, zabrane odlaska u toalet, izbacivanja iz kancelarije, zabranu razgovora i korišćenja telefona.

S druge strane, mada su Opštinski sud u Bačkoj Palanci i sudija Andrija Šerfeze utvrdili da je Šajinova kriva za zlostavljanje i mučenje radnika, njen advokat Vladimir Grujićtvrdio je tokom celog procesa da je njegova klijentkinja „samo želela da zavede red u Opštinskoj upravi“. Grujićjuče nije bio dostupan za novinare, ali u Opštinskom sudu u Bačkoj Palanci očekuju da će okrivljena iskoristiti pravo da podnese žalbu. Ni sama Šajinova nije želela da daje komentare na presudu koja, kako napominje, nije pravosnažna.

– Ponosna sam na sve što sam uradila u periodu od tri godine, od novembra 2004. do juna 2007. Koliko se moglo, racionalizovala sam i reorganizovala upravu, koja danas ima oko 45 zaposlenih, pojačala kadrovsku strukturu (danas je više od 60 posto zaposlenih sa visokom stručnom spremom), stvorila nove uslove za rad, uslužni centar za građane, otvorila upravu prema građanima, uvela nove informacione tehnologije, pokrenula brojne projekte iz oblasti privrede, socijalne politike, obrazovanja, društvene brige o deci, zaštite životne sredine i prekogranične saradnje. U svim projektima najviše su mi pomagali mladi stručnjaci i članovi udruženja građana. Zapravo, najviše su mi pomagali sami građani i to mi najviše daje za pravo da verujem da smo činili pravu stvar – kaže Darija Šajin u svom pismenom obraćanju javnosti.

Ona ističe da je u najmanju ruku iznenađena, ali i spremna da poštuje odluku suda.

– Organi pravosuđa bi morali da rade svoj posao, i u mom i u svakom drugom slučaju. Nadam se da ću u razumnom roku, bar onom koji je predviđen za žalbu, i ja dobiti presudu koja je objavljena svim medijima i, svakako, žaliti se sa najiskrenijim uverenjem da nikada nikoga nisam niti mučila niti zlostavljala, veći od sebe i od drugih očekivala primenu znanja i veština u svakodnevnom radu – rekla je Šajinova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari