Darko Mitrović: Vlast demonstrira silu 1Foto: Miroslav Dragojević

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) je na prekjučerašnjoj sednici ocenio da su u emisiji Mentalno razgibavanje, emitovanoj 2. novembra prošle godine na programu TV Nova S, „prekršene odredbe Zakona o elektronskim medijima i podzakonskih akata“, te da će o tome obavestiti luksemburško nezavisno audiovizuelno telo (ALIA).

Savet REM-a nije precizirao o kakvim se prekršajima radi, ali je napomenuo da je Služba za nadzor i analizu tog tela „uočila veliki broj nepravilnosti“ u pomenutoj emisiji, kao i da će se obratiti regulatoru u Luksemburgu, koji je i izdao dozvolu za pružanje medijske usluge televiziji Nova S. Istovremeno, odlučeno je da u redovni nadzor, osim televizija sa nacionalnim frekvencijama, ubuduće budu uključene i N1, Nova S i Al Jazeera, kao televizije koje imaju značajnu gledanost.

Jedan od autora i voditelja emisije Mentalno razgibavanje Darko Dare Mitrović smatra da je ovakva odluka REM-a „još jedna demonstracija sile“ od strane vlasti, u kampanji koja traje još od 2013. godine.

– Mislim da se REM ne bavi svojim poslom, jer godinama ostaju nemi na različita gruba kršenja medijskih i drugih zakona u medijima, koja su itekako vidljiva, a sada su kao rešili da „Mentalno razgibavanje“ i nas dvojicu prijave mami i tati u Luksemburgu, pošto su ovde očigledno nemoćni. Videćemo da li je ovo još jedno gašenje Razgibavanja, jer po svemu sudeći ide ka tome i ova vlast se neće smiriti dok ta emisija ne nestane sa medijskog neba. Ipak, ja da ih molim i da se menjam – neću. Oni neka rade ono što misle da treba da rade, kaže Mitrović za Danas.

Darko Mitrović: Vlast demonstrira silu 2

Kako navodi, na ovakve „lukave napade“, ali i na one direktnije i otvorenije, voditelji su već navikli.

– Ne bih da prosipam floskule koje političari izgovaraju, ali je ovo zaista kampanja koja traje dugo, od ukidanja emisije zbog priče o Vučićevoj svadbi, od kada smo se prilično zamerili ovom sistemu, ili bolje lično Aleksandru Vučiću, pošto je ipak on tu „Bog i otac“. Od tada to ne prestaje, poslednjih meseci smo, što kao emisija što pojedinačno, izloženi opasnim pritiscima i pretnjama, a suđenje za pretnje smrću koje sam dobio nije okončano ni posle godinu dana, kaže Mitrović.

On smatra da novinarska profesija treba složno i kolegijalno da stane iza svakog ovakvog pojedinačnog slučaja, svakog pojedinca koji je na takav način napadnut, i tako odbrani integritet profesije, njeno dostojanstvo i medijske slobode.

– Voleo bih da shvatimo da treba da stanemo svi zajedno u odbranu naše struke inače ćemo nestajati jedan po jedan. Nismo samo nas dvojica u pitanju, trenutno mi smetamo jer bez dlake na jeziku pričamo o svemu i predstavljamo opasnost za vlast, zbog velike gledanosti. Ovo sada vidim kao borbu za opstanak same profesije i našeg prava da radimo kao novinari koji se bave „nekom tamo istinom“. Da ne bude posle „došli su po ovoga i onoga, nismo reagovali“. Zadnje je vreme došlo, ovo će otići predaleko u nekom momentu, neće više biti dovoljno ni da pišete ili izgovarate ono što vlast želi. Ako je Luksemburg dovoljno mudar, a verujem da će biti, obratiće se Reporterima bez granica i drugim međunarodnim udruženjima, zbog očiglednog pritiska na medije koji se ovde događa. To svakodnevno gledamo, i na primeru dešavanja oko Telekoma, i kroz napade na N1, Novu S i pojedinačno na novinare svih medija koji se trude da objektivno pišu ili govore, zaključuje Mitrović.

Komentarišući odluku REM-a da započne nadzor i na televizijama koje se emituju preko kablovskih operatera, izvršni producent N1 Igor Božić kaže da ta televizija „nema razloga za brigu“, ali da je upitan motiv da se takva odluka donese.

– N1 pravi program u skladu sa najvišim profesionalnim standardima, pa nema razloga za brigu. Nije ni prvi put jer su nas nadzirali i u predizbornoj kampanji. Ipak u najmanju ruku je čudno što je REM sada doneo takvu odluku iako smo i mi i Nova S, kao i AJB u nadležnosti drugih regulatora, jer se emitujemo prema Zakonu o elektronskim medijima i Konvenciji o prekograničnoj televiziji. Deluje kao pritisak jer su upravo ovo tri TV stanice koje vlast ne kontroliše, a bave se informativnim programom, navodi Božić i dodaje da, sa druge strane, ima informativnih programa iz regiona – Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji se i dalje ne monitorišu u REM.

– Zbog toga nije jasan motiv, osim još jednog vida zastrašivanja. A kada smo kod monitorisanja, šta su efekti REM kod očiglednog kršenja svih pravila kod TV stanica kojima je upravo REM izdao dozvole za emitovanje. Praktično svakodnevno širenje govora mržnje, kleveta i neprofesionalizma na domaćim televizijama je na istorijskom maksimumu, jasan je Božić kada zaključuje da je potpuno jasno da to telo ne obavlja svoju pravu ulogu nezavisnog regulatora, već da je u službi vlasti „i da će im, ako zatreba, pomoći da se ove televizije ugase“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari