Darvinova teorija evolucije podelila poslanike 1Foto: Stefana Savić

Predsednik Odbora za obrazovanje i nauku Muamer Zukorlić izjavio je da će se peticija za reviziju izučavanja Darvinove teorije u školama i na fakultetima, koju je podnela grupa profesora, akademika i lekara, naći pred članovima ovog odbora u „narednom, razumnom periodu“.

On je rekao da najverovatnije neće sazivati posebnu sednicu na kojoj bi Odbor raspravljao o inicijativi već da će to pitanje biti delegirano uz neku drugu temu. Zukorlić je ponovio stav da svaki predlog upućen tom telu treba shvatiti ozbiljno i otvoriti argumentovanu raspravu, te da je njegova uloga kao predsednika Odbora da omogući takvu atmosferu. Kako je naveo, „sve drugo treba da bude deo naučne rasprave i sučeljavanja različitih stavova“.

– Za mene je neprikosnoveni princip da svako društvo ima pravo na različitost. Smatram da u tom pogledu treba omogućiti učenicima i studentima da im kroz obrazovanje budu predstavljene sve teorije o nastanku sveta i čoveka. Ja kao vernik nemam nikakvu sumnju i besmisleno bi bilo od mene očekivati da verujem u bilo šta drugo osim u ono što je svetonazor monoteističke vere. Međutim, kao predsednik Odbora nemam prava da sa te pozicije namećem svoje stavove – rekao je Zukorlić.

S druge stane, psiholog i narodni poslanik Žarko Korać kaže da „svako može da se obrati Narodnoj skupštini, pa i Odboru za obrazovanje, ali da ne znači da to treba da se stavi na dnevni red“.

– Ovaj predlog je pomalo fantastičan, zato što oni koji su to potpisali koriste pseudonaučne argumente da ospore Darvinovu teoriju, a onda traže od Odbora da se izjasni da se promeni nastava biologije. To bi izgledalo kao da jedna grupa potpiše da sumnja u Ajnštajnovu teoriju relativnosti i traži da se Odbor izjasni da li je ona validna ili ne. Ako žele naučnu raspravu o teoriji evolucije, postoji Srpsko biološko društvo, Zajednica univerziteta Srbije, studije biologije u Srbiji, pa neka se obrate naučnicima i profesorima biologije i sa njima povedu stručnu raspravu. Tražiti od Odbora da se izjasni da li je validna Darvinova teorija je komično, jer ovo nije naučna već politička institucija – rekao je Korać.

On podseća da deca mogu da biraju da li će u školi pohađati veronauku, u okviru koje se već sluša o kreacionističkom tumačenju sveta i da niko u Srbiji to ne zabranjuje.

– Ali tražiti od sekularne države da se odrekne naučnih dostignuća zato što su ona protivurečna verskom pogledu na život, znači tražiti da se istorijski vratimo nekoliko vekova unazad – navodi Korać. On ističe da je inicijativa bivše ministarke prosvete Ljiljane Čolić, koja je 2004. tražila ukidanje Darvinove teorije iz nastavnog programa biologije, „jedina vest iz Srbije koja je obišla ceo svet“.

I za profesora Hemijskog fakulteta u Beogradu i narodnog poslanika Ratka Jankova Odbor za obrazovanje nije mesto za raspravu o pomenutoj inicijativi. Jankov kaže da ga ne bi čudilo da sledeća inicijativa koja stigne u Skupštinu bude da je Zemlja ravna ploča.

– Jedna stvar je dobiti inicijativu, a druga postupati po njoj. Lično mislim da nema elemenata da se o ovome ozbiljno razgovara – kaže Jankov, ocenjujući da je za njega kao čoveka koji je u penziju otišao sa mesta šefa Katedre za biohemiju „besmislen deo peticije u kojoj se pominju DNK i aminokiseline“.

Utvrđena lista kandidata za članove NPS

Odbor za obrazovanje utvrdio je na jučerašnjoj sednici zbirnu listu kandidata za izbor 22 člana Nacionalnog prosvetnog saveta, pošto postojeći mandat ističe 25. maja. Nisu prihvaćeni predlozi društava za srpski jezik i za strane jezike, kao i sa Univerziteta umetnosti, jer nisu dostavljeni u skladu sa zakonom. Univerzitet umetnosti je dostavio samo jedan predlog i to sa Fakulteta muzičke umetnosti, jer su fakulteti dramskih, likovnih i primenjenih umetnosti rekli da nemaju koga da predlože. Dva pomenuta društva su poslala po dva predloga, ali je samo po jedan validan. Problem je što društva nisu poštovala autentično tumačenje zakona koje je Skupština usvojila, po kojem za članove NPS mogu da budu predloženi samo nastavnici iz škola, a ne univerzitetski profesori.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

17 reagovanja na “Darvinova teorija evolucije podelila poslanike”

  1. Da li je to moguce? U XXI veku! Neka se Zukorlic malo svstranije naknadno obrazuje posto mu je to ocigledno slabija strana! Opet ista prica kao sa bivsom ministarkom skolstva pre 20-tak godina koja je htela da zameni teoriju evolucije teorijom kreacije. Ovde se dogadaju nedopustive stvari koje bi Srbiju gurnule u tamni vilajet i udaljile od EU u kojoj postoji sloboda veroispovesti ali ne i zaglupljivanje omladine!

  2. Zatupljivanje naroda, pre svega mladih da bi ostali u Srbiji kao robovi, je izgleda ideja vodilja potpisnika inicijative koji brukaju pre svega sebe a onda i Srbiju.

  3. Žarko Korac …dokle če on da nam objašnjava.

    Najveća vrednost jednog vrhunskog intelektualca je da je vreme da ustupi svoje mesto mlađem, da se trudi da te iste pomogne svojim iskustvom. U prevodu ..da ga je vreme pregazilo. Msm da je Žarko Korać došao u skupštinu preko liste LDP-a, o Čedi je iluzorno pričati.
    A o vlasti, NAROD ZASLUŽI UVEK ONAKVU VLAST KOJU IMA. Uskor ćemo znati da je zemlja ravna ploča

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.