Šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji ambasador Majkl Davenport boravio je u dvodnevnoj poseti opštinama Vranje i Bujanovac kako bi se upoznao sa rezultatima projekata koje je finansirala Evropska unija i potvrdio nastavak evropske podrške novim razvojnim aktivnostima grada.


– Jako je važno što će odeljenje Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu dobiti zgradu gde trenutno studira oko 300 mladih ljudi. Na ovaj način stvoriće se uslovi za dalji razvoj visokoškolskog obrazovanja u ovoj multietničkoj sredini – ocenio je za Danas Davenport svoju posetu Bujanovcu.

Tokom sastanka sa gradonačelnikom Zoranom Antićem zvaničnik EU se upoznao sa rezultatima koje je na polju razvoja ostvarila ova centralna opština Pčinjskog okruga. U društvu svog domaćina ambasador Davenport je obišao i lokaciju pozorišta „Bora Stanković“, koje je izgorelo u požaru 2012. godine, a čiju su obnovu podržali i Evropska unija i Vlada Švajcarske izradom kompletne tehničke dokumentacije za projekat. Ova donacija iznosila je oko 20.000 evra.

– Evropska unija je prepoznala značaj koji pozorište „Bora Stanković“ ima za kulturu čitavog regiona i Srbije, te se pridužila naporima Vranja, njegovih građana i mnogobrojnih donatora da obnovi ovu instituciju. Zajednički rad na rekonstrukciji pozorišta je primer projekta u koji želimo da ulažemo – smislen, održiv i gde upravo institucije Srbije i građani vode realizaciju, a Evropska unija se pridružuje njihovim naporima – ocenio je ambasador EU. On je u neformalnom razgovoru sa glumcima vranjskog teatra želeo da sazna koja će to predstava otvoriti novu zgradu pozorišta i najavio da bi vrlo rado došao tada u Vranje da prisustvuje i „zvaničnom otvaranju nove zgrade pozorišta“.

Delegacija je posetila i JP Zavod za urbanizam Vranje, značajnu instituciju kojoj je donirana računarska oprema i finansijska sredstva za realizaciju tri plana detaljne regulacije poslovno-privredne zone Bunuševac, Neradovac i Ribince. Izrada ovih planova je doprinela privlačenju investitora, a među prvima ovde je izgradnju fabrike započeo italijanski proizvođač obuće Geox. Davenport je iskoristio posetu da promoviše i nedavno objavljene konkurse, u okviru programa EU Progres za pružanje podrške u izradi tehničke dokumentacije lokalnih infrastrukturnih projekata, osnaživanju lokalnih poreskih administracija i razvijanju partnerstava između civilnog društva i lokalnih samouprava.

– Grad Vranje ima kapacitet da ostvari dobre rezultate u okviru programa EU Progres, ali treba da se pripremi jer će konkurencija biti jača. Trebaju nam kvalitetni i održivi projekti, i što je najznačajnije, EU želi da vidi opipljive koristi za građane, prvenstveno nova radna mesta – rekao je ambasador Davenport.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari