Debate u deset gradova o statusu medija 1Foto: Medija centar

IP Clio i Pokret Novi optimizam organizovaće seriju razgovora pod nazivom „Mediji i Novi optimizam“ u deset gradova Srbije, sa ciljem da otvore javnu debatu o društvenom statusu i uticaju savremenih medija, medijskoj kulturi, profesionalnom položaju novinara, najavljeno je na konferenciji za novinare u Medija centru.

Ove debate biće održavane u okviru obeležavanja 20 godina postojanja edicije „Multimedia“ izdavačkog preduzeća Clio i to u Novom Sadu, Nišu, Novom Pazaru, Subotici, Užicu, Vršcu, Kragujevcu, Vranju, Šapcu i Zaječaru. Time se nastavlja sa podsticajima medijskim poslenicima da se aktivnije zalažu za obrazovanje i unapređenje profesije.

Na konferenciji su govorili Slaviša Lekić, Milena Dragićević Šešić, Gordana Janković, Branislav Grubački, Zoran Hamović, Dragoljub Petrović, Maja Vukadinović, Biljana Pavlović, Ranko Stojilović.

Zoran Hamović, direktor i urednik IP Clio, rekao je kako je prva knjiga “Moć medija” objavljena za vreme protesta ’96. godine u istoj situaciji u kojoj se i danas nalazimo, i kao i sada, i tada se vodila bitka za slobodnu reč, građanske slobode i medije.

– Danas se iskazuje nezadovoljstvo politikom koja utiče na medije i koja stvara kontekst u kojem određeni mediji funkcionišu kao instrument. Nove generacije bi trebalo da imaju pristojnu potporu u teorijskim znanjima, što i je bio zadatak pri stvaranju Multimedie. Obrazovanje u medijima je važno kao i u svim drugim sferama društva, rekao je on.

Slaviša Lekić, predsednik NUNS-a,  istakao je da se “jako malo ulaže u obrazovanje, kako imamo medijski sve nepismenije novinare a politički sve obrazovanije urednike; u medijima se više drži do toga šta će reći političari i urednici nego šta ste po struci naučili u školi.

– Došli smo do toga da mediji danas nisu više sila, ali jesu neka vrsta batine kojom se vršlja po društvu. Mediji su zli, pokvareni, bezobrazni, drski. Svašta se medijima može prebaciti, a najviše strah i nepoštovanje etike. Nisu hrabri, idu pognute glave. Ali, imamo i paradoks, da je CINS osvojio Evropsku novinarsku nagradu za istraživačko novinarstvo, a takođe nema te nagrade u okruženju koju nisu osvojili KRIK, BIRN ili Insajder – preko dobijamo priznanja a ovde smo u blatu. Nema razumevanja za medije, udruženja ne rade na pravi način, mada se trudimo koliko možemo, ali su novinari, bez obzira na sve, oni koji nam otvaraju oči, istakao je Lekić.

Ranko Stojilović, novinar, istakao je  da biblioteka Multimedia podrazumeva otvaranje jedne društvene agore na najavljenim tribinama, na kojima treba kapitalizovati znanje i iskustvo sagovornika koji će govoriti o raznim atraktivnim temama.

Gordana Janković, šefica odeljenja za medije u OEBS-u, ističe kako je “bitno kreiranje dijaloga, a saradnja između Klia i Novog optimizma može da donese razliku u načinu razmišljanja.

– Mi danas imamo samo debatu istomišljenika. Ono što nam ovaj projekat nudi je mogućnost rasprave, novih konsenzusa, zaključaka… Bez učešća građanina koji je aktivan i koji zna šta su potrebe svih, nema promene u društvu. OEBS je rado podržao ideje koje dolaze iz ove kuće, ne bismo li zajedno doveli razne strane za sto za kojim se razmišlja. Problem postoji u kompletnoj medijskoj zajednici, ne štiti interese svih u društvu. Populizam raste jer oni koji su nezadovoljni nemaju moućnost da se izraze, navela je ona.

Dr Milena Dragićević-Šešić, redovna profesorka Menadžmenta u kulturi i Teorije medija Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, kaže kako “svaka knjiga u ediciji pokreće neki zamajac, nudi novi pristup i nova akciona israživanja.

– Na primer knjiga “Mladi i mediji” je poslužila da se okrenemo jednom istraživanju gde studente treba navesti da naprave sopstvene medijske autoretnografije, da promisle kako su odrasli uz medije devedesetih i dvehiljaditih, da uvide koliko je to ostavilo posledica na njihov vrednosni sistem. Treba se zapitati kako i na koji način smo proživeli neki period i kako su mediji uticali na naše formiranje. Ovaj debatni karavan je redak primer intersektorske mreže i decentralizacije delovanja kulture, zaključila je profesorka.

Najavljene su sledeće teme i gradovi:

1.     Medijska pismenost i medijska kultura, Novi Sad, 15. maj

2.     Profesija novinar: od univerzalne sveznalice do ponosne neznalice, Niš, 23. maj

3.     Spin je mrtav, živeo spin, Novi Pazar, 30. maj

4.      (Ne)moć komunikacije, Subotica, 2. jun

5.     Etika javnog servisa u trci s privatnim tabloidima, Užice, 6. jun

6.     Mesto televizije u savremenom medijskom sistemu, Vršac, 9. Jun

7.     Politička ekonomija medija: vlasnici i gospodari, Kragujevac, 13. Jun

8.     Publika kao (ne)kritika, Vranje, 16. jun 

9.     Misliti digitalno: mediji i tehnologija, Šabac, 6. septembar

10.  Smrtonosna žurnalistika – informisanje, građani/potrošači, doba posle istine, Zaječar, 8. septembar

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.