Dečak koji je prvi potvrđeni slučaj malih boginja danas bi trebalo da bude otpušten sa Infektivne klinike u Beogradu 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović kaže da je prisutan veliki broj infekcija koje smo mogli da sprečimo vakcinacijom, kao i da je potrebno da se vratimo na onaj nivo zdravstvene kulture da je vakcinacija obavezna i da postoje razlozi zašto je obavezna.

Povećen je broj pacijenata na Klinici za infektivne i tropske bolesti. Zbog različitih zdravstvenih tegoba svakog dana pregledaju oko 200 pacijenata i to onih najtežih, navodi se na sajtu RTS.

Oni navode da je Goran Stevanović rekao da je dečak koji ima male boginje, a koji je smešten na Infektivnoj klinici, dosta dobro i da se priprema da bude otpušten iz bolnice tokom dana.

“To je bila jedna mala početna upala pluća. Prošao je sasvim dobro bez nekih ozbiljnijih i većih komplikacija pored toga što nije bio vakcinisan”, naveo je Stevanović.

Prema njegovim rečima, ovo je sezona respiratorno prenosivih infekcija, ima i gripa, kao i drugih respiratornih infekcija i bakterijskih neuroinfekcija, sve one bolesti koje se standardno javljaju u zimi.

“Ono što je za mene zabrinjavajuće kao kliničara je što nam se povećava broj pacijenata sa bolestima koje mogu da se preveniraju vakcinacijom, što govori o relativno nezadovoljavajućem odzivu na vakcinaciju i to je nešto što predstavlja opasnost”, istakao je Stevanović.

Kaže da, pored kovida koji je dalje prisutan, gripa, neuroinfekcija, ima i pacijente sa pertusisom, a sada su se pojavile i male boginje. Bilo je i slučajeva epidemijskih zauški, svih bolesti koje ne bismo trebali da imamo.

Kada je reč o velikom kašlju, napominje, on daje najtežu sliku kod mlađih pacijenata koji nisu vakcinisani i predstavlja veće opterećenje za pedijatrijske ustanove, nego za Infektivnu kliniku koja prima pacijente starije od 14 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari