"Opet ćemo besplatno raditi vikendima": Direktor niške Kardiohirurgije nakon najave RFZO o reagensima 1Klinika za kardiohirurgiju: Foto UKC Niš

Direktor niške Klinike za kardiohirurgiju dr Dragan Milić kazao je da očekuje da reagensi za laboratoriju, zbog čijeg je nedostatka ta klinika 1. marta prinudno obustavila operacije, stignu do petka, i najavio da će ponovo besplatno operisati pacijente vikendima kako bi eliminisali listu čekanja stvorenu zbog takve obustave.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević-Škodrić kazala je ranije danas da je odobrena hitna nabavka reagenasa za transfuziju u ovoj klinici i da će oni stići u niški Univerzitetski klinički centar „najkasnije do petka“.

„To je sjajna vest, pre svega za naše pacijente koji su najvažniji. Ukoliko reagensi stignu do petka, to će značiti da mi nismo radili sedam dana, a da je za to vreme stvorena lista čekanja od 15-ak bolesnika. Odmah ovog vikenda krenućemo da operišemo, i opet ćemo raditi svakog vikenda, kako bi do kraja ovog meseca ponovo ukinuli i listu čekanja, a i listu zakazivanja“, rekao je dr Milić za Danas.

On je kazao da ovako brzog reagovanja države ne bi bilo da nije bilo ozbiljnog pritiska javnosti, odnosno medija i društvenih mreža.

„Zbog toga su nadležni odlučili da iskontrolišu štetu, pa je doneta odluka o javnoj nabavci po hitnom postupku, koja traje svega 24 časa, i podrazumeva odobrenje Kancelarije za javne nabavke, a ne recimo odluka o javnoj nabavci male vrednosti, koja traje sedam dana“, rekao je dr Milić.

"Opet ćemo besplatno raditi vikendima": Direktor niške Kardiohirurgije nakon najave RFZO o reagensima 2
Dr Dragan Milić: Printscreen/YouTube/MRCN produkcija

On je podsetio da je Kardiohirurgija još u decembru prošle godine počela da šalje obaveštenje niškom UKC da su im potrebni reagensi za transfuziju za njihovu laboratoriju, ali da ova ustanova nije reagovala.

„Očigledno je postojala namera da se metoda koju mi koristimo u našoj laboratoriji zameni nekom drugom“, kazao je.

On je kritikovao nezvanični najavu uprave niškog UKC, na čelu sa v.d. direktora dr Zoranom Perišićem, da će reagensi navodno stići danas, jer „takve neodgovorne izjave izazivaju dodatno uznemirenje javnosti, koje evidentno već postoji“.

Direktorka RFZO Radojević-Škodrić objasnila je danas, najavljujući hitnu nabavku reagenasa za transfuziju u niškoj Kardiohirurgiji, da te reagense nabavljaju bolnice, a ne Republički fond.

„Po zakonu, reagensi za laboratoriju, izuzev za transfuziju, nabavljaju se preko Republičkog fonda. Dakle, reagense za transfuziju nabavljaju same bolnice. Bolnice (UKC Niš, prim, aut.) raspisuju tendere kada im oni nedostaju, a novac za to im daje Republički fond“, kazala je ona za TV Hepi.

"Opet ćemo besplatno raditi vikendima": Direktor niške Kardiohirurgije nakon najave RFZO o reagensima 3
Sanja Radojević Škondrić: Foto BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ

Dodala je da su reagensi na Kardiohirurgiji „potrošeni pre nego što se očekivalo“, a da je problem što javna nabavka nije blagovremeno raspisana, pre svega „zbog komunikacije između zdravstvenih radnika“, koja je u ovom slučaju „veliki problem“.

Prema njenim rečima, reagensi se već nalaze u Nišu, na lageru kod dobavljača.

Dr Milić je 1. marta uveče objavio da Kardiohirurgija od tog dana prestaje da radi sve kardiovaskularne operacije, kao i transplantacije bubrega jer više nema reagense za laboratorijske testove za sklonost pacijenata ka krvarenju i trombozama.

On se izvinio svim pacijentima zbog toga što će se „ponovo, nakon skoro godinu dana, stvoriti liste čekanja“, ali da „to više nije u njihovoj moći“.

"Opet ćemo besplatno raditi vikendima": Direktor niške Kardiohirurgije nakon najave RFZO o reagensima 4
Klinika za kardiohirurgiju Niš: Foto FoNet/Jugpress

„Uprava UKC Niš ukinula je nabavku reagenasa za našu laboratoriju gde radimo testove za hemostazu, koji su osnovni pregled, i kojima procenjujemo sklonost ka krvarenju ili trombozama kod pacijenata tokom i posle operacije. Niška Kardiohorurgija je nakon 15 godina prinudjena je da zbog nedostatka reagenasa prekine rad kako ne bi ugrozila živote svojih bolesnika“, saopštio je on na svom Fejsbuk profilu.

On je precizirao da je odluku o prestanku rada svih kardiovaskularnih operacija i transplantacije bubrega zbog nedostatka materijala za aparate „Multiplate“ i „ClotPro“ jednoglasno doneo kolegijum Klinike, u kojem je 33 lekara.

„Klinika je u poslednjih nekoliko nedelja svojim dopisima upozoravala sve nadležne institucije u Srbiji- Ministarstvo zdravlja i RFZO, da će ukidanje potrošnog materijala dovesti do onemogućavanja rada na klinici i do ponovnog veštačkog stvaranja liste čekanja“, naveo je.

On je dodao da je RFZO u svom odgovoru na njihov dopis napisao da je odluku o prestanku nabavke reagenasa doneo v.d. direktora UKC Niš dr Perišić.

„(Prethodno pondte) krivične prijave nas nisu zaustavile, ali bez reagenasa i materijala ne možemo da radimo. Od 1995. godine radim u UKC Niš i nikada ovako nešto nisam ni video ni doživeo“, kazao je.

UKC je negirao da je planski uskratio nabavku reagenasa Klinici za kardiohirurgiju, dodajući da im je interes pacijenata najvažniji, a da je prekid operativnog programa na toj klinci „apsolutno neopravdan“.

Uprava ove zdravstvene ustanove je precizirala da je tražila uputstva od Ministarstva zdravlja i RFZO u vezi sa obezbeđenjem reagenasa za laboratoriju Kardiohirurgije, ali im RFZO nije odgovorio, već su za „sugerisanje da te reagense mogu nabaviti u samostalnom postupku javne nabavke“ saznali tek 1. marta, kada je direktor te klinike dr Milić saopštio da se obustavljaju operacije.

U saopštenju je navedeno da su, pritom, u centralnoj laboratoriji 1. marta instalirali opremu koja koja koristi reagense centralizovane javne nabavke, a kojom se takođe rade procedure koje obavlja Klinika za kardiohirurgiju.

„Ovakvo saopštenje Uprave UKC Niš obiluje lažima i neistinama kojim se Uprava UKC Niš i njen v.d. direktora dr Zoran Perišić služe godinama, ne shvatajući da je UKC Niš ozbiljna i najvažnija institucija južno od Beograda a ne organ političke stranke, kao i da politika ne može da komanduje strukom“, navedeno je u reagovanju direktora Kardiohirurgije na demanti UKC.

Dr Milić je kazao da je „laž“ da Kardriohirurgija još uvek nije iskazala potrebe za ovim reagensima, jer je to učinila još 12. januara ove godine, što dokazuju službeni mejlovi.

On je, takođe, upitao dr Perišića kako su smeli da aparate za transfuzijsku medicinu instaliraju u centralnoj laboratorji UKC „kada je to protivzakonito, pošto se centralne laboratorije ne mogu baviti transfuzijom“.

Upitao je i „ko čita i verifikuje nalaze“ iz te, centralne laboratorije, u kojoj ne radi nijedan transfuziolog“.

„Pritisak“ na Kardiohirurgiju od besplatnog rada vikendom kojim je ukinula liste čekanja

Dr Dragan Milić je krajem februara saopštio da je protiv Kardiohirurgije podneta još jedna krivična prijava, ovoga puta zbog video- nadzora, a da su zaposleni dali iskaz policiji.

„Rukovodstvo Klinike za kardiohirurgiju u prostorijama klinike dalo je još jedan iskaz pripadnicima policije zbog anonimne krivične prijave u kojoj smo optuženi da ‘video- nadzor na klinici nije deo mreže video nadzora UKC’. Klinika je uvek i uvek će raditi u skladu sa zakonom, i imamo sve neophodne dozvole. Jedino što nemamo su liste čekanja“, naveo je on.

Ovo je bila druga krivična prijava protiv zaposlenih na klinici za manje od dva meseca.

Direktor Kardiohirurgije je u januaru saopštio da je podneta i protiv grupe zaposlenih koji su pre tri i po godine, u vreme vanrednog stanja, ispitivali sklonost kovid pacijenata ka oboljevanju od tromboze.

Zbog epidemije kovida, vanredno stanje je bilo proglašeno od 15. marta do 6. maja 2020, a tromboza je bila jedna od najtežih posledica bolesti koja je tada uočena.

Nešto kasnije direktor Kardiohirurgije je precizirao da je podnosilac prijave uprava UKC na čelu sa v. d. direktora Perišićem.

Pritom je negirao zloupotrebe tokom ove naučno- istraživačke studije, navodeći da je urađena po zakonu, a po profesionalnim pravilima i standardnoj proceduri- analizi iz kapi krvi, koja se inače radi pred operacije kardiohirurških pacijenata.

Perišić je nedavno formirao i Komisiju za unutrašnji stručni nadzor koja treba da „sasluša“ deset anesteziologa Kardiohirurgije zbog toga što je prošle godine na toj klinici „enormno povećana“ upotreba leka „simdeks“ („simdex“) koji se daje teškim srčanim bolesnicima.

Dr Milić je tada kazao da je reč o još jednom „bizarnom maltretiranju i lovu na veštice“, naglašavajući da je „do prekomerne potrošnje došlo jer su cele prošle godine prekomerno radili“.

On je ocenio da je pozadina ovih napada na Kliniku i njega kritika nepravilnosti u društvu i zdravstvu, rad klinike koji „iskače“ iz sistema i politika.

Prema njegovim rečima, jedan od razloga je nedavni zahtev Kardiohirurgije nadležnim državnim organima da se imenuje novi direktor UKC Niš jer je dr Perišić 15. februara napunio 65 godina, kao i da se svi članovi Upravnog odbora UKC, njih troje, koji su svi iz Beograda, zamene članovima iz Niša ili sa juga Srbije.

Ministarka zdravlja dr Danica Grujičić je nakon toga saopštila da će aktuelnom čelniku niškog UKC, ipak, biti produžen radni odnos na još dve godine, uz obrazloženje da je „zaista ušao u detalje čitavog Kliničkog centra i bilo bi prenaglo da odjednom ode neko ko sve zna zato što je ispunio uslove za penziju“.

Dr Perišić je duže od tri godine u v. d. statusu i stranački je funkcioner (SNS), što Zakon o zdravstvenoj zaštiti ne dozvoljava.

Veliki razlog za „pritisak“ na Kariohirurgiju, ocenio je dalje dr Milić, jeste i njen besplatni rad vikendima, u trajanju od 46 dana, kojim su prošle godine uspeli da potpuno očiste liste čekanje, te tako ugrozili i privatni i birokratski lobi.

Bitan razlog je, dodao je, i njegova najava o mogućem političkom angažmanu i izlasku na predstojeće lokalne izbore, kroz formiranje grupe građana, u kojoj će biti njegove kolege i uspešni pojedinci iz drugih profesija.

On je najavio da on i njegovi istomišljenici neće odustati od planova i uverenja, bez obzira na cenu, pa „makar to značilo i da će ih hapsiti jer su gazili zelenu površinu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari