"Pitamo se šta je sledeće": Direktor niške Klinike za kardiohirurgiju o još jednoj krivičnoj prijavi protiv nje 1Dr Dragan Milić: Foto Printscreen/N1

Direktor Klinike za kardiohirurgiju u Nišu dr Dragan Milić saopštio je da je protiv te ustanove podneta još jedna krivična prijava, ovoga puta zbog video- nadzora, a da su predstavnici rukovodstva juče dali iskaz policiji.

„Rukovodstvo Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš u prostorijama klinike dalo je još jedan iskaz pripadnicima policije zbog anonimne krivične prijave u kojoj smo optuženi da ‘video- nadzor na klinici nije deo mreže video nadzora UKC’. Klinika je uvek i uvek će raditi u skladu sa zakonom. Imamo sve neophodne dozvole, u skladu sa zakonom i propisima. Jedino što nemamo su liste čekanja“, naveo je dr Milić na svom Fejbuk profilu.

On je dodao da je video- nadzor na klinici deo projektne dokumentacije „još iz 2014. godine, kada je zgrada klinike otvorena“.

„Sve ovo postaje preterano apsurdno i smešno. Umesto da operišemo i vreme provodimo sa našim pacijentima, mi dajemo izjave policiji- koja vrlo korektno radi svoj posao- verovatno u cilju kontinuiranog i neprekidnog pritiska na sve nas na klinici da prestanemo da kritikujemo večite i nesposobne funkcionere koji su do temelja razorili zdravstveni sistem u Nišu i Srbiji. Zaista, ovo postaje farsa koja liči na cirkus Montija Pajtona“, kaže dr Milić za Danas.

On dodaje da je reč o još jednoj pokaznoj vežbi “nesmenljivih, večitih i penzionisanih funkcionera i političara svim drugim lekarima i slobodnomislećim ljudima kako će proći ukoliko kritikuju loš i raspadnut sistem, koji se udaljio od običnog coveka, zanemario ga i žrtvovao u njihovu korist“.

„A ako neko vlada strahom i pretnjama, to pokazuje njihovu slabost i nesigurnost. Prvo je bila nelegitimna naučna studija, sad je video- nadzor, pitamo se šta je sledeće?“, kaže on.
Ovo je druga krivična prijava protiv zaposlenih na klinici za manje od dva meseca.

Dr Milić je u januaru saopštio da je podneta i protiv grupe zaposlenih koji su pre tri i po godine, u vreme vanrednog stanja, ispitivali sklonost kovid pacijenata ka oboljevanju od tromboze.

"Pitamo se šta je sledeće": Direktor niške Klinike za kardiohirurgiju o još jednoj krivičnoj prijavi protiv nje 2
Klinika za kardiohirurgiju: Foto UKC Niš

Zbog epidemije kovida, vanredno stanje je bilo proglašeno od 15. marta do 6. maja 2020, a tromboza je bila jedna od najtežih posledica bolesti koja je tada uočena.

Nešto kasnije dr Milić je precizirao da je podnosilac prijave uprava UKC na čelu sa v. d. direktora dr Zoranom Perišićem.

Rukovodilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Dragoljub Miladinović kazao je za naš medij da je ona podneta protiv zaposlenih zbog „postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja iz člana 359. stav 1. Krivičnog zakonika i krivično delo falsifikovanje isprave iz člana 355. stav 1 KZ“.

"Pitamo se šta je sledeće": Direktor niške Klinike za kardiohirurgiju o još jednoj krivičnoj prijavi protiv nje 3
Zoran Perišić: Foto Z. Miladinović/ Danas

Dr Milić je negirao zloupotrebe tokom ove naučno- istraživačke studije, navodeći da je urađena po zakonu, a po profesionalnim pravilima i standardnoj proceduri- analizi iz kapi krvi, koja se inače radi pred operacije kardiohirurških pacijenata.

On je za za naš medij kazao da „ispada da je jedini ’organizovani zločin‘ u jeku korona epidemije bio njihov naučni rad, a ne sumnje u falsifikovanje broja umrlih, nestanak aparata u kovid centrima ili isplate zarada do milion dinara zbog navodnih dežurstava ’30 dana u mesecu‘, koje nikada niko nije proveravao“.

Ocenio je da je pozadina tog „napada“ kritika nepravilnosti u društvu i zdravstvu, rad klinike koji „iskače“ iz sistema i politika.

Prema njegovim rečima, jedan od tri ključna razloga za podnošenje prijave je nedavni zahtev Kardiohirurgije nadležnim državnim organima da se imenuje novi direktor UKC Niš jer je dr Perišić 15. februara napunio 65 godina, kao i da se svi članovi Upravnog odbora UKC, njih troje, koji su svi iz Beograda, zamene članovima iz Niša ili sa juga Srbije.

Ministarka zdravlja dr Danica Grujičić je nakon toga saopštila da će aktuelnom čelniku niškog UKC, ipak, biti produžen radni odnos na još dve godine, uz obrazloženje da je „zaista ušao u detalje čitavog Kliničkog centra i bilo bi prenaglo da odjednom ode neko ko sve zna zato što je ispunio uslove za penziju“.

Dr Perišić je duže od tri godine u v. d. statusu i stranački je funkcioner (SNS), što Zakon o zdravstvenoj zaštiti ne dozvoljava.

Veliki razlog za „pritisak“ na Kariohirurgiju je, ocenio je dalje dr Milić, i njen besplatni rad vikendima, u trajanju od 46 dana, kojim su prošle godine uspeli da potpuno očiste liste čekanje, te tako ugrozili i privatni i birokratski lobi.

Bitan razlog je, dodao je, i njegova najava o mogućem političkom angažmanu i izlasku na predstojeće lokalne izbore, kroz formiranje grupe građana, u kojoj će biti njegove kolege i uspešni pojedinci iz drugih profesija.

„Ona je izazvala strah kod ‘večitih’ lokalnih funkcionera da će možda njihova vlast biti ugrožena jer će Nišlije imati priliku da podrže autohtonu grupu ljudi koja se zalaže za slobodan Niš u kojem će odlučivati isključivo njegovi građani, a ne politički sekretari koji će im iz Beograda daljinskim upravljačem krojiti sudbinu“, kazao je.

On je najavio da on i njegovi istomišljenici neće odustati od planova i uverenja, bez obzira na cenu, pa „makar to značilo i da će ih hapsiti jer su gazili zelenu površinu“.

 

Čelnik UKC formirao i komisiju koja proverava anesteziologe Kardiohirurgije

Vršilac dužnosti direktora UKC dr Perišić nedavno je formirao i Komisiju za unutrašnji stručni nadzor koja treba da „sasluša“ deset anesteziologa Kardiohirurgije zbog toga što je prošle godine na toj klinici „enormno povećana“ upotreba leka „simdeks“ („simdex“) koji se daje teškim srčanim bolesnicima.

Komisija treba da utvrdi „opravdanost potrošnje“ leka u ampulama ’simdeks’“ u tom periodu i „u što kraćem roku podnese izveštaj direktoru“.

U Perišićevoj odluci o obrazovanju Komisije, donetoj krajem novembra prošle godine, navodi se da je to učinjeno zbog „enormnog povećanja broja pacijenata kojima se ordinira lek u ampulama ’simdex‘, a koji imaju dijagnozu koja nema medicinsko pokriće u realnom stanju pacijenata za primenu ovog leka“.

Republički fond zdravstvenog osiguranja prethodno je utvrdio da je dokumentacija o upotrebi ovog leka, što je UKC i njemu „prijavio“, u skladu sa propisima.

Dr Milić je kazao da je reč o još jednom „bizarnom maltretiranju, lovu na veštice i brutalnom pritisku da se Kardiohirurgija omete u radu ili čak zatvori“.

On je naglasio da je do „do prekomerne potrošnje došlo jer su cele prošle godine prekomerno radili“.

„Da li oni to od nas traže da ne damo šansu najtežim pacijentima i da ih pustimo da umiru? Neka nam u upravi UKC kažu kolika je cena jednog ljudskog života“, rekao je.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari