Zašto je ministarka zdravlja produžila radni vek čelniku UKC u Nišu? 1UKC Niš: Foto Beta/Saša Đorđević

Ministarka zdravlja Danica Grujičić najavila je da će biti produžen radni vek za još dve godine vršiocu dužnosti direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš dr Zoranu Perišiću, koji je trebalo da ide u penziju, a inače je duže od tri godine u v.d. statusu i stranački je funkcioner (SNS), što Zakon o zdravstvenoj zaštiti ne dozvoljava.

Dr Dragan Milić, čelnik Klinike za kardiohirurgiju, koja je nedavno tražila od resornog Ministarstva hitno imenovanje novog direktora UKC, pošto je dr Perišić 15. februara napunio 65 godina, što je uslov za penzionisanje, ocenjuje da je i u ovom slučaju preovladao lični, privatni i partijski interes, na štetu pacijenata.

„Profesoru Perišiću je produžen radni odnos još dve godine. On je zaista ušao u detalje čitavog Kliničkog centra i prosto mislim da bi bilo prenaglo da odjednom ode neko ko sve zna zato što je ispunio uslove za penziju, odnosno ispunjava ih do 30. septembra ove godine pošto je profesor (na Medicinskom fakultetu u Nišu, prim. aut.), a da umesto njega dođe neko ko ipak u svemu tome nije vičan. Njegov zadatak je da u narednih par godina pripremi sledećeg“, rekla je dr Grujičić novinarima prošle sedmice u Nišu.

Ministarka nije precizirala zašto je „zadatak“ dr Perišića da „pripremi“ sledećeg direktora UKC, pošto takav mehanizam pravni sistem Srbije ne prepoznaje, a na tu funkciju se dolazi na konkursu.

Zašto je ministarka zdravlja produžila radni vek čelniku UKC u Nišu? 2
Dr Danica Grujičić: foto FoNet Milica Vučković

„Očito je ovde mnogo važniji lični od opšteg interesa, a interes privatnog lobija od interesa bolesnih ljudi. Pritom je reč o upravi UKC koja nije baš ništa uradila u svom mandatu, a ostaće zabeležena kao jedina uprava u istoriji srpskog zdravstva koja je podigla krivičnu prijavu protiv svoje i cele klinike (Klinike za kardiohirurgiju, prim. aut.). Neki su pre njih otvarali, pa je red da oni, iako nikada ništa nisu otvorili, počnu da zatvaraju i gase klinike. Dobili su još dve godine, pa neka je sa srećom“, kaže za Danas dr Milić.

On podseća da je uprava UKC na čelu sa dr Perišićem nedavno podnela prijavu protiv Kardiohirurgije zbog navodne zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja isprave prilikom naučnog istraživanja pre tri i po godine, kada je u vreme vanrednog stanja, standardnim metodama, kroz analizu krvi, ispitivala sklonost kovid pacijenata za oboljevanje od tromboze.

Navode iz prijave proverava Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, a policija je tražila na uvid istorije bolesti i drugu dokumentaciju.

Zašto je ministarka zdravlja produžila radni vek čelniku UKC u Nišu? 3
Zoran Perišić: Foto Z. Miladinović/ Danas

„Ministarka je produžetak radnog odnosa dr Perišiću obrazložila da on zna kako funkcioniše UKC – valjda ostalih 3500 zaposlenih u UKC to ne zna, i da u te dve godine on treba da pripremi svog naslednika – kao da je mesto direktora UKC nasledna funkcija?! Ako nije uspeo da pripremi naslednika u ove bezmalo četiri godine, koliko je v.d. direktora, zašto bi dodatne dve bilo šta promenile? Ili je prosto reč o želji da se funkcija zadrži do sudnjeg dana. Verovatno je ta odluka doneta i zbog lične želje ministarke da ona, takođe, nastavi sa ‘rukovodjenjem’, pošto će steći uslov za penziju već za šest meseci, odnosno u avgustu treba da ide u zasluženu penziju“, kaže dr Milić.

On dodaje da se kada je dr Grujičić preuzela ministarstvo zdravlja nadao „da smo posle mnogo vremena konačno dobili pravu osobu koja će reformisati teško oboleli zdravstveni sistem u Srbiji, koji je u komi, i da će se interesi bolesnika i njihova prava konačno vratiti u centar pažnje“.

Zašto je ministarka zdravlja produžila radni vek čelniku UKC u Nišu? 4
Dr Dragan Milić: Foto Z. Miladinović/Danas

„Ministarka je tada najavljivala reviziju dvojnog radnog odnosa zdravstvenih radnika koji rade i u državnom i u privatnom sektoru kao jasan primer konflikta interesa, eliminisanje besmislenih i apsurdnih listi čekanja, kao i da će odmah penzionisati sve lekare koji su ispunili uslov za starosnu penziju i tako stvoriti nova radna mesta za mlade lekare koji danas u ogromnom broju napuštaju Srbiju i odlaze trbuhom za kruhom u Nemačku, Norvešku ili Holandiju…. Pogrešio sam. Svedoci smo da ministarka od svega obećanog nije uradila ama baš ništa, čak je dodatno ozbiljno urušila sistem“, kaže dr Milić.

On podseća da Zakon o zdravstvenoj zaštiti u članu 115. predviđa da za direktora zdravstvene ustanove može biti imenovano samo lice koje „nije član organa političke stranke“.

U članu 117. Zakona navodi se da osnivač, a u slučaju UKC je to Republika, može imenovati v.d. direktora zdravstvene ustanove „na period ne duži od šest meseci, dok se ne sprovede konkurs za direktora“.

U ovom članu je naglašeno da se svi uslovi za izbor, prava, obaveze i odgovornosti direktora zdravstvene ustanove odnose i na vršioce dužnosti direktora.

Dr Perišića je Vlada Srbije imenovala za v. d. direktora UKC u novembru 2020. godine.

On je tada, po dostupnim informacijama, bio član Predsedništva SNS-a, a sada je član Glavnog odbora te stranke. Od 2011. god 2015. godine bio je i predsednik Gradskog odbora SNS-a.

Ministarstvo zdravlja i dr Perišić nisu odgovorili na niz pitanja Danasa, poslatih u nekoliko navrata, a vezanih za krnji sastav UO ustanove, kao i imenovanje Perišića kao stranačkog funkcionera i njegov v. d. status koji mogu biti zakonski sporni.

Ministarka: Onima koji se javljaju produžavamo v.d. status, onako, koliko se može

Ministarka zdravlja dr Grujičić je kazala da je „jako veliki broj direktora zdravstvenih ustanova u Srbiji u v.d. statusu duže od dve godine“, te da je to „zatečeno stanje“, koje, kako je rekla, pokušavaju da reše, ali da je „posla puno“.

„Mi smo sada počeli onima koji nam se javljaju da produžavamo v. d. status, onako, na šest meseci, koliko se može. Sad radimo na tome, napravljen je novi softver i sad polako popunjavamo sve potrebne podatke. Ko god da bude dalje ministar mora da nastavi taj posao i da se onda ide u raspisivanje konkursa“, rekla je ona.

Ministarka e kazala da „mnogi direktori“ ne znaju ko je u upravnim odobrima njihovih zdravstvenih ustanova, da „mnogi članovi“ upravnih i nadzornih odbora ne ispunjavaju zakonske uslove po zakonu iz 2019. godine, a da su u domovima zdravlja, koji su nekada bili u nadležnosti lokalnih samouprava, zaostali nadzorni odbori imenovani još 2013. godine.

Dr Milić: Aktuelna uprava nije uradila apsolutno ništa za razvoj UKC

Dr Milić kaže da sadašnja uprava UKC Niš na čelu sa dr Perišićem „nije uradila apsolutno ništa za razvoj ove važne zdravstvene ustanove“.

Uprkos drugačijim i dugogodišnjim obećanjima, Porodilište, Onkologija i dečije klinike nisu rekonstruisane mada za tim postoji urgentna potreba, nova zgrada Poliklinike nije ni na vidiku pa su sada krajnje neuslovne ambulante udaljene 700 metara od nove zgrade UKC i nisu renovirani kuhinja i vešeraj UKC koji su u očajnom stanju, dodaje.

Takođe, kaže on, liste čekanja i dalje postoje i ne smanjuju se makar i simbolično, nije otvorena banka krvi u novom UKC što je zakonska obaveza pa se na neophodnu krv i krvne derivate čeka i satima, a projekat transplantacije jetre praktično ne postoji.

Niš je i dalje jedini veliki grad u Srbiji koji nema institute, mada su mu neophodni insituti za onkologiju, za kardiovaskularne bolesti sa centrom za transplantaciju organa, za majku i dete, za plućne bolesti, za nefrologiju i hemodijalizu i za psihijatriju i mentalno zdravlje, kaže on.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari