„Političkom partijom se može rukovoditi lažima, Kliničkim centrom ne“: Niška Kardiohirurgija oštrim odgovorom čelniku KC okončala „rijaliti“ povodom listi čekanja 1Klinika za kardiohirurgiju Niš: Foto FoNet/Jugpress

Klinika za kardiohirurgiju u Nišu oštro je negirala tvrdnje v. d. direktora niškog Univerzitetskog kliničkog centra dr Zorana Perišića da ta klinika „nije eliminisala liste čekanja na operacije“ tokom 12 uzastopnih radnih vikenda bez finansijske nadoknade, kao što je to nedavno saopštilo rukovodstvo klinike.

U saopštenju kolegijuma Kardiohirurgije, koje je potpisao njen direktor dr Dragan Milić, ponavlja se da na Kardiohirurgiji više ne postoje liste čekanja ni za kardiohirurške, ni za vaskularne pacijente, a Perišićeve tvrdnje i brojke koje je izneo nazvane su “brutalnim lažima i neistinama”, kao i “nedostojnim, sramnim i bezobraznim pokušajem urušavanja ugleda ove klinike”.

Kardiohirurgija je dostavila Danasu i video- snimke svojih protokola koji pokazuju da je broj urađenih operacija u tom periodu veći od onog koji je naveo dr Perišić, kao i ugovor o donaciji EKK mašine od strane Kancelarija za saradnju u oblasti odbrane ambasade SAD u Srbiji, za koju je dr Perišić kazao da je “nevidljiva u sistemu”.

Podaci na portalu Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja pokazuju da su poslednje operacije na Kardiohorurgiji zakazane za 18. maj, a ne za “septembar ili oktobar”, kako je naveo v. d. direktora UKC.

Dr Milić je 10. aprila na svom Fejsbuk profilu saopštio da je nakon skoro sto dana i 12 uzastopnih radnih vikenda lista čekanja na operacije ukinuta i pretvorena u listu zakazivanja, te da pacijenti koji su prošli anesteziološki pregled ubuduće neće čekati na operaciju duže od pet do 15 dana.

Pre volonterskog “vikend programa” oni su na operacije čekali od tri do šest meseci, a deo njih je čekajući preminuo, što je bio razlog da mladi lekari na klinici predlože radne vikende bez finansijske nadoknade.

Ovakav uspeh niških kardiologa najpre je izazvao prilično veliku podršku u delu javnosti, ali su nakon toga usledile javne kritike ministarke zdravlja Danice Grujičić, direktora UKC dr Perišića i pojedinih lekara.

Dr Perišić: Liste čekanja na Kardiohirurgiji nisu ukinute, čeka se do oktobra

Dr Perišić je krajem prošle sedmice kazao za Betu da je “za svaku pohvalu to što su zaposleni na Kardiohirurgiji u proteklom periodu radili i vikendom”, ali da liste čekanja na Kardiohirurgiji nisu eliminisane, već postoje do septembra ili oktobra ove godine, što se “može videti i na portalu RFZO”.

„Političkom partijom se može rukovoditi lažima, Kliničkim centrom ne“: Niška Kardiohirurgija oštrim odgovorom čelniku KC okončala „rijaliti“ povodom listi čekanja 2
Dr Zoran Perišić: Foto Z. Miladinović/ Danas

On je kazao da podaci zvaničnog Zdravstvenog operativnog sistema „Heliant“ pokazuju da je tokom stotinu dana rada na Kardiohirurgiji urađeno 196 operacija, od kojih 65 kardiohirurških i jedna transplantacija bubrega, dok su sve ostale vaskularne.

“Tokom 12 vikenda, odnosno 24 dana vikenda urađeno je ukupno 15 kardiohirurških operacija“, rekao je Perišić.

Prema njegovim rečima, zvanični podaci takođe pokazuju da je sa liste čekanja za kardiohirurške operacije „skinuto“ 65 pacijenata koji su operisani, ali i 94 koji nisu operisani.

„Pacijenti su ‘skidani’ jer su otišli na operaciju u drugu bolnicu, neki su odustali od operacije, a neki su nažalost preminuli. Na Kardiohirugiji se još ne rade operacije torokalne aorte, pa su svi hitni pacijenti poslati za Beograd“, rekao je Perišić.

On je kazao da je činjenica da su kardiohirurzi radili 12 vikenda, ali je i činjenica da radnim danima ne rade popodne.

„Odlukom direktora Klinike za kardiohirurgiju zaposleni dva puta godišnje odlaze na kolektivni godišnji odmor, jednom tokom zime i jednom tokom leta. Tada u klinici dežura samo jedna ekipa za hitne intervencije, ostale pacijente ne pozivaju na operacije“, rekao je Perišić.

On je kazao da su ove godine zaposleni na Kardiohirurgiji bili na godišnjem odmoru od 1. do 22. januara ove godine.

Povodom izjava dr Milića da bi ta zdravstvena ustanova obavila i veći broj operacija da imaju još jednu EKK mašinu, Perišić je rekao da im zaista nedostaje jedna takva mašina, ali zato jer su prestali da servisiraju onu koju su dobili od Ministarstva zdravlja.

„Klinika za kardiohirugiju prestala je da koristi EKK mašinu dobijenu od Ministarstva zdravlja, nakon što su dobili novu od američke vojske. Međutim, ukoliko bi se ta mašina pokvarila ne bi mogli da je servisiramo jer je nevidljiva u našem sistemu, nikada nije evidentirana kao donacija, onako kako predviđaju propisi i pravilnici Ministarstva zdravlja“, rekao je on.

On je naglasio da “niko ni na koji način ne ometa razvoj Kardiohirurgije, kao što se to u javnosti često govori”.

„Izvinjavamo se što smo poremetili udobnost funkcionerskoh fotelja u Ministarstvu i UKC“

Dr Milić je večeras u ime kolegijuma Klinike za kardiohirurgiju saopštio da se “prostim klikom“ na sajt RFZO svaki građanin može uveriti da je termin operacije za poslednjeg bolesnika na listi 18. maj, što znači da je reč o listi zakazivanja a ne čekanja.

„Političkom partijom se može rukovoditi lažima, Kliničkim centrom ne“: Niška Kardiohirurgija oštrim odgovorom čelniku KC okončala „rijaliti“ povodom listi čekanja 3
Dr Dragan Milić: Foto privatna arhiva

Operacije su zakazane za 30 bolesnika koji čekaju aorto- koronarni baj- pas i 13 bolesnika koji čekaju zamenu srčanog zaliska.

U saopštenju se dodaje da se iz operativnih protokola Kardiohirurgije vidi je od početka godine do danas urađeno ukupno 274 operacija- 106 kardiohirurških i 168 vaskularnih.

“U toku 12 uzastopnih radnih i neplaćenih vikenda uradjena je ukupno 51 operacija- 20 kardiohirurških i 31 vaskularna”, naveo je Milić.

On je kazao da operativni protokoli pokazuju da je laž da su zaposleni na ovoj klinici bili na kolektivnom godišnjem odmoru do 24. januara, pošto se vidi da je prva vaskularna operacija u toku ove godine urađena 9. januara, a prva kardiohirurška 16. januara.

“Do 24. januara, kada je po profesoru Perišiću završen naš ‘kolektivni godišnji odmor’, na klinici je već bilo uradjeno 18 operacija- deset kardiohirurških i osam vaskularnih”, naveo je on.

On je naglasio da je donirana američka EKK mašina i druga oprema “i te kako vidljiva za pacijente i njome je operisano na hiljade bolesnika a pregledano na desetine hiljada”.

“Bezbroj puta je Upravi UKC dostavljen Ugovor o donaciji (EKK mašine, prim. aut). Zašto je to za Upravu UKC Niš ‘nevidljivo’ ne znamo”, naveo je, uz ocenu da bez ove mašine i druge donirane opreme “Kardiohirurgija u Nišu danas ne bi radila”.

Dr Milić je negirao i da je Kardiohirurgija od kako je dobila američku EKK mašinu prestala da servisira EKK mašinu koju je dobila od Ministarstva zdravlja 2009. godine, jer ni ona ni druge klinike u UKC “nemaju pravni osnov za servisiranje i održavanje opreme, već to radi isključivo Uprava UKC i Tehnička služba”.

“Mi smo jedino zahtevali da serviser koji održava ovaj tip mašine pismeno garantuje da je ta mašina bezbedna za upotrebu, a on je odbio da da takve garancije i sertifikat. Da li treba da koristimo EKK mašinu koja je potencijalno neispravna…? Da li treba da izložimo riziku naše pacijente tokom operacije?”, navedeno je u saopštenju.

U njemu se dodaje da je kolegijum klinike doneo odluku da ovim saopštenjem zatvara sve buduće diskusije na ovu temu i da radi zaštite digniteta klinike i mira pacijenata “više ne učestvuje u ovom rijaliti programu, kojih je ionako previše u zemlji Srbiji”.

“Mi se ne bavimo politikom već strukom. Zato i nemamo prava da lažemo i da ne govorimo istinu”, navodi se.

“Izvinjavamo se ‘decision makerima’ u UKC Niš i Ministarstvu zdravlja što smo ih uznemirili na bilo koji način i poremetili udobnost funkcionerskih fotelja. I da ne bude zabune, svo ovo nipodištavanje, omalovažavanje i negiranje našeg rada, vredelo je. Vredelo je zbog naših bolesnika koji više neće čekati intervenciju, koji su dobili novu šansu za život, ali, nadamo se i zbog naših studenata kojima treba da damo primer da vredi i treba da se bore za svoje bolesnike bez obzira na cenu”, naglašava se u saopštenju.

Kolegijum klinike pritom poručuje dr Perišiću da su “u laži kratke noge”, te da je “urušavanjem ugleda Kardiohirurgije urušio i ugled UKC na čijem je čelu, i po čemu će nažalost biti upamćen”.

“Političkom partijom se može rukovoditi i lažima i pretnjama i podmetanjima. Kliničkim centrom ne. Struka, napredak, interes bolesnika i naravno zaposlenih, mora i treba da budu prioritet. Niste trebali nekoliko meseci pred penziju da kao Neron zapalite sve iza sebe i da mladim humanim i ambicioznim lekarima date primer kako ne valja i kako ne treba”, zaključuje se.

Sporenje klinike i sa ministarkom

Direktor niške Kardiohirurgije je prethodno kritikovao i izjave ministarke zdravlja Grujičić u vezi sa eliminisanjem lista čekanja za operacije na toj klinici, označivši ih kao “neistinite” i “proizvoljne”.

Ministarka je ocenila da je ovo eliminisanje „diskutabilno“ jer su na niškoj klinici, kako je kazala, za nešto manje od 100 dana i 12 uzastopnih neplaćenih radnih vikenda “od ozbiljnih operacija uradili- šezdesetak”.

„Za to vreme, Dedinje je uradilo 702 – radnim danom, kardiohirurgija Kliničkog centra Srbije uradila je oko 400 operacija, za to vreme Institut za kardiovaskularne bolesti u Kamenici uradio je preko 300 operacija, tako da je to sklanjanje sa liste čekanja vrlo diskutabilno“, rekla je Grujičić za „Blic“.

„Političkom partijom se može rukovoditi lažima, Kliničkim centrom ne“: Niška Kardiohirurgija oštrim odgovorom čelniku KC okončala „rijaliti“ povodom listi čekanja 4
Danica Grujičić: foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Ona je dodala da “protiv lekara u Nišu nema ništa i da pozdravlja njihov entuzijazam”, ali da su cifre obavljenih operacija na drugim klinikama u Srbiji „dosta veće“.

Dr Milić je u ime kolegijuma Klinike podsetio ministarku da u kardiohirurgiji ne postoje „ozbiljne“ i „neozbiljne“ operacije, te da se po broju uradjenih intervencija nikako ne mogu uporedjivati gigant kao što je Institut za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”, koji ima sedam kardiohirurških sala i osam EKK mašina, sa niškom Kariohirurgijom, koja ima jednu salu, jednu EKK mašinu i šest kardiohirurga.

“Zamislite kada bismo zamolili profesorku Grujićić da uporedi rezultate rada njenog ministarstva sa ministarstvom zdravlja Nemačke, Holandije ili Italije?“, naveo je.

On je negirao i podatak o broju operacija na niškoj Kardiohirurgiji koji je ministarka iznela.

U ime klinike apelovao je na ministarku da im obezbedi još jednu EKK mašinu, monitore i respiratore za intenzivnu negu, kao i hibridnu hiruršku salu i videoendoskopski stub, obećavši da će oni u tom slučaju „raditi i pacijente iz ostatka Srbije kako bi pomogli da se eliminišu liste čekanja i u ostalim delovima naše otadžbine“.

„Ako ne želite da pomognete našem daljem razvoju u redu je. Ali nas nemojte više omalovažavati i nipodištavati. Radnici naše klinike nisu to zaslužili”, poručio je.

Ministarstvo zdravlja, inače, nije odobrilo niškoj Kardiohirurgiji besplatni dopunski rad vikendom, mada je ona takvu molbu uputila još 5. decembra prošle godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari